Οι ουρανοί της Συρίας παρέμεναν ήρεμοι, τον τελευταίο τουλάχιστον 1,5 μήνα, κι ενώ είχε προηγηθεί ένα μπαράζ βομβαρδισμών όλο το τελευταίο διάστημα κάτα ιρανικών στόχων στη χώρα, από ισραηλινά βομβαρδιστικά. Το γεγονός αυτό είχε κλιμακώσει την ένταση και τους ανταγωνισμούς στην ήδη εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, προκαλώντας φόβους ότι ο «κρυφτοπόλεμος» μεταξύ Ισραηλινών και Ιρανών στο συριακό έδαφος, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευρείας κλίμακας σύγκρουση, στην οποία θα εμπλέκονταν και οι υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία), που διατηρούν συμμαχικές σχέσεις με τα ξεχωριστά αυτά στρατόπεδα.
Ο λόγος για αυτή την προσωρινή εκεχειρία, δεν είναι άλλος από την προμήθεια της Συρίας με τους ρωσικούς S-300, το εξελιγμένο αυτό αντιαεροπορικό σύστημα, ικανό να «κλειδώσει» και να καταρρίψει τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, τα οποία μέχρι τον Οκτώβριο βομβάρδιζαν ανενόχλητα ιρανικές, αλλά και συριακές σε ορισμένες περιπτώσεις, υποδομές.
Κάτι άλλαξε όμως την περασμένη εβδομάδα, με μαχητικά και βομβαρδιστικά να περιπολούν ξανά τους συριακούς ουρανούς, αυτή τη φορά όχι από το Ισραήλ, αλλά αμερικάνικα. Συγκεκριμένα, F-18 και F-22 απογειώνονται διαρκώς, από την περασμένη Δευτέρα, από τις αμερικάνικες βάσεις του Αφγανιστάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, όπως και από το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» που βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το Ισραήλ, τα αμερικάνικα μαχητικά πετούν «ανενόχλητα» αυτό το διάστημα«Οι (παραπάνω) βάσεις βρίσκονται εντός βεληνεκούς των πυραύλων μας», ήταν το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγού Amirali Hajizadeh, ο οποίος φαίνεται ότι ήξερε λεπτομέρειες για την κινητικότητα της αμερικάνικης αεροπορία. «Μπορούμε να τους χτυπήσουμε, αν κάνουν κάποια κίνηση. Οι πυραύλοι μας εδάφους-θαλάσσης έχουν βεληνεκές 700 χιλιομέτρων. Και τα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα είναι οι στόχοι μας», προσέθεσε.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το Ισραήλ, τα αμερικάνικα μαχητικά πετούν «ανενόχλητα» αυτό το διάστημα, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί καμία κινητικότητα από ρωσικά ή συριακά μαχητικά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα» προστασίας για ενδεχόμενες μελλοντικές ισραηλινές επιχειρήσεις, καθώς και να «δοκιμάσουν» τη δυνατότητα αεράμυνας των Σύρων και των Ιρανών (αλλά και των Ρώσων, οι οποίοι διαθέτουν εγκατεστημένα συστήματα S-400 στις βάσεις τους).
Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από αδιευκρίνιστη πηγή ένας μικρός ιρανικός στόχος στο συριακό έδαφοςΕπίσης, σύμφωνα με αναφορές αμερικάνων πιλότων, το πυραυλικό σύστημα S-300 που παρέλαβε η Συρία «δεν λειτουργεί», προς το παρόν, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να επιχειρήσει όχι νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2019. Το γεγονός αυτό εκφράστηκε συμβολικά από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο οποίος ανέφερε στις 20 Νοεμβρίου ότι «οι ρωσικοί S-300 στη Συρία δεν έχουν κανέναν αντίκτυπο στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ωστόσο ότι «οποιαδήποτε επιπλέον αποστολή οπλικών συστημάτων στη Συρία, θα έχουν αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης».
Πάντως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι εχθροπραξίες δεν έχουν κοπάει. Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από αδιευκρίνιστη πηγή ένας μικρός ιρανικός στόχος στο συριακό έδαφος. Ήταν η πρώτη φορά από τις 23 Οκτωβρίου που σημειώθηκε επίθεση κατά Ιρανών, οπότε και πύραυλοι, άγνωστο από που, έπληξαν περιοχή της Δαμασκού. Πάντως, η Ουάσινγκτον με ανεπίσημες πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσουν, τονίζει ότι η αεροπορία της δεν εμπλέκεται σε κανένα πρόσφατο χτύπημα…