Εντονες πιέσεις ασκεί η γαλλική κυβέρνηση στο Βερολίνο για την ταχύτερη λήψη αποφάσεων στα θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών. Η Γερμανία ανταποκρίθηκε αλλάζοντας στάση στην επιβολή ψηφιακού φόρου και πλέον είναι θετική στη λήψη απόφασης πριν από το τέλος του 2018. Οπως φάνηκε στη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η γαλλική πλευρά είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από την αργή ανταπόκριση της Γερμανίας στις προτάσεις που είχε θέσει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η Γερμανία επικαλείται εσωτερικά προβλήματα καθυστερώντας τη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς φοβάται πως θα δημιουργηθεί μία ζώνη μεταφοράς δημοσιονομικών πόρων. Παρ’ όλα αυτά, ο Λε Μερ φάνηκε βέβαιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Handelsblatt, ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά αυτό απαιτεί σημαντική υποχώρηση από τη γερμανική πλευρά. «Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την εσωτερική πολιτική της κατάσταση ως δικαιολογία για να καθυστερεί επείγουσες πολιτικές αποφάσεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Λε Μερ, αναφερόμενος στην πολιτική κρίση της Γερμανίας και στην αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή στο τέλος της θητείας της το 2021. «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», τόνισε διότι πιστεύει ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι απαραίτητο όπλο για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής κρίσης. «Είτε θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είτε δεν θα υπάρχει πια η Ευρωζώνη», είχε τονίσει τον Οκτώβριο ο Λε Μερ στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Το όραμα για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, είναι η μετατροπή της σε μια ειρηνική αυτοκρατορία παρόμοια με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η οποία θα βασίζεται στις αρχές του κράτους δικαίου.
Στροφή 180 μοιρών έκανε το Βερολίνο στο θέμα του ευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου, με τον Ολαφ Σολτς, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, να υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση και να επιδιώκει τη λήψη δεσμευτικής απόφασης τον Δεκέμβριο. Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον Ιούνιο στην επιβολή φόρου 3 % επί των εσόδων σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι αμερικανικοί κολοσσοί Google και Amazon, διότι όπως ισχυρίζεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου έχουν ασυνήθιστα χαμηλή φορολογία. Το Παρίσι έχει απαιτήσει να ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του 2018.
Εν τω μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης η Δανία, η Σουηδία και η Ιρλανδία διαφώνησαν στην επιβολή του ευρωπαϊκού φόρου, καθώς φοβούνται την επίπτωση που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους. «Αν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν με αυτόν τον ρυθμό, σε 100 χρόνια ακόμα θα διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο Σολτς.