Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου. Πώς θα κλιμακώνεται το ύψος της επιδότησης. Γιατί αυξήθηκε το κονδύλι. Η διαδικασία χορήγησης σε ενοικιαστές και δανειολήπτες.
Γύρω από τις 7.000 ευρώ αναμένεται να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό ετήσιο εισόδημα βάσει του οποίου θα δοθεί το Επίδομα Στέγασης σε περίπου 300.000 οικογένειες, από 1η Ιανουαρίου 2019.
Μετά από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, το τελικό κονδύλι που αναμένεται να διατεθεί ανέρχεται τελικά σε 400 εκατ. ευρώ, ώστε να επιδοτηθούν από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα οικογένειες με εισόδημα έως περίπου 21.000 ευρώ, που είτε πληρώνουν ενοίκιο, είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας.
Να σημειωθεί ότι, αρχικά, κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει σε Επίδομα Στέγασης 600 εκατ. ευρώ ετησίως, με το μέτρο να περιλαμβάνεται στα «αντίμετρα» που θα εφαρμόζονταν παράλληλα με τη μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια, και ενώ η κυβέρνηση ήδη διαπραγματευόταν την ακύρωση των μειώσεων, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίδομα ενοικίου, αποκλείοντας στην πράξη την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων.
Στο αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, το σχετικό κονδύλι ήταν της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο, το κονδύλι ανέβηκε στα 200 εκατ. και πλέον, όπως επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η αναγκαιότητα αύξησης του ποσού με στόχο τη στήριξη της «λαϊκής οικογένειας» αλλά και των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας δεν επισημάνθηκε μόνο από την κα Φωτίου. Είχε σημαντική υποστήριξη και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Με αποτέλεσμα τελικά και το κονδύλι να αυξηθεί, όπως προαναφέρθηκε, στα 400 εκατ. ευρώ, και να αφορά τόσο τους ενοικιαστές όσο και αυτούς που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.
Η τελική μορφή του επιδόματος θα «πατήσει» πάνω στην σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 70-210 ευρώ, όπως είχαν διαμορφωθεί αρχικά. Έτσι, για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα δίνονται 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, θα υπάρχει επιπλέον μέριμνα, ώστε για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού το επίδομα να προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ τον μήνα.
Τα οριστικά εισοδηματικά κριτήρια θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, όμως, σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά είναι:
α) εισόδημα έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος. Ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο μέλος προσαύξηση 7.000 ευρώ. Ανώτατο πλαφόν εισοδήματος στις 21.000 ευρώ ετησίως.
β) φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
γ) ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και έως τις 21.000 ευρώ.
Ως συνολικό εισόδημα νοείται το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών, που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, το τελευταίο φορολογικό έτος.
Το επίδομα θα χορηγείται μετά από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται γι’ αυτό τον σκοπό, με πιλότο την πλατφόρμα που εφαρμόστηκε για το Κοινωνικό Μέρισμα και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία, το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους δανειολήπτες, το επίδομα θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε μία σειρά από τομείς όπου γίνονται σημαντικά βήματα στην κοινωνική προστασία:
Επιδότηση ενοικίου: «Υλοποιείται για πρώτη φορά, μετά τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν είχαμε δώσει επιδότηση στέγης σε 20.000». Οι ωφελούμενες οικογένειες ίσως φθάσουν τις 340.000. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία».
Αναπηρία: «Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο ΟΠΕΚΑ θα δίνει τα προνοιακά επιδόματα». Στην αρχή οι πληρωμές θα είναι ανά δίμηνο και στη συνέχεια ανά μήνα. Επίσης, καταργείται το «46ευρο» για τα ΚΕΠΑ και εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας, ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία των ανάπηρων.
Παιδί: «Συνδέονται ευθέως όλες οι παροχές και οι πολιτικές με το δημογραφικό πρόβλημα… Τα επόμενα δύο χρόνια θα χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με voucher, ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός. «Με το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, που εφαρμόζεται από το 2018, δίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ στις οικογένειες ενώ μέχρι πρότινος μοιράζονταν με άδικο τρόπο 650 εκατ. ευρώ».
Ρομά: «Ανοίγουν υπηρεσίες για τους Ρομά στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και αυξάνεται το προσωπικό».
Ρούλα Σαλούρου