Λίγες ημέρες πριν τη «μάχη των μαχών» που θα δώσουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ενώπιον του Αρείου Πάγου, μία, ακόμα, θετική απόφαση, αυτή τη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα τους.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας (Tribunal Supreno) με την υπ´ αριθμόν 599/2018 απόφαση του κήρυξε μερικώς άκυρο το ενυπόθηκο δάνειο που λήφθηκε κατά το περιεχόμενο που αναφέρεται σε όλα τα νομίσματα εκτός του ευρώ.
Παράλληλα, έκρινε πως το αποτέλεσμα της μερικής ακυρότητας συνεπάγεται την εκτίμηση ότι το οφειλόμενο από τους αιτούντες ποσό ισούται πλέον με το οφειλόμενο υπόλοιπο της υποθήκης εκπεφρασμένης σε ευρώ, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δανεισμένου ποσού (143.000 ευρώ) αφαιρουμένου του ποσού που αποσβέστηκε (καταβλήθηκε) μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κατέληξε ότι το κεφάλαιο, το επιτόκιο και ότι η σύμβαση συνολικά πρέπει να διατηρηθεί χωρίς τους όρους που κηρύχθηκαν άκυροι, κατανοώντας ότι το δάνειο ήταν 143.000 ευρώ και ότι οι αποσβέσεις/πληρωμές πρέπει επίσης να γίνονται σε ευρώ, χρησιμοποιώντας ως επιτόκιο LIBOR μηνός +1% περιθώριο.
Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάνει εκτενή αναφορά στο σκεπτικό του στις θετικές για τους δανειολήπτες του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 30ής Απριλίου 2014, υπόθεση C-26/13, υπόθεση Kásler και Káslerné Rábai, της 20ής Σεπτεμβρίου 2017, υπόθεση C-186/16, υπόθεση Andriciuc και της 20ής Σεπτεμβρίου 2018 C-51/17, OTP Bank.
Η πιο κρίσιμη δίκη για τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο πριν την κρίσιμη συζήτηση για τους δανειολήπτες ενώπιον του Αρείου Πάγου η οποία έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου 2018. Πρόκειται-ενδεχομένως-για την πιο κρίσιμη δίκη που αφορά τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις καθώς αφορά 35.000 δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο από την τράπεζα Eurobank. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο πριν από σχεδόν οκτώ μήνες εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της ελληνικής δικαίωσης, η οποία είχε δικαιώσει πλήρως τους δανειολήπτες.
Η κρίση του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο και για εκείνους οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια από άλλα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που προσδίδει στην απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2019 ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Η πλειοψηφία των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής τάχθηκε υπέρ της δικαίωσης των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη συζήτηση υπόθεσης δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη.