Το ενδεχόμενο «συστηματικής και εκτεταμένης πλαστογραφίας» στην υπόθεση με την αγορά σπιτιών ή γραφείων, για την απόκτηση «χρυσής βίζας» μέσω POS ελληνικής τράπεζας και ελληνικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές.
Τόσο ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση όσο και η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου, αλλά και οι εποπτικές αρχές για τη χορήγηση «χρυσής βίζας» εξετάζουν ένα – ένα τα παραστατικά που έχουν υποβληθεί και τα οποία αποδεικνύουν την καταβολή των 250.000 ευρώ, ποσό που είναι προϋπόθεση για την παροχή της.
Εξετάζουν, δηλαδή, την περίπτωση το συνολικό ποσό να μην έφθασε ποτέ στην Ελλάδα και τα παραστατικά να συντάχθηκαν κανονικά σαν να είχαν κατατεθεί τα χρήματα εξασφαλίζοντας στον Κινέζο ενδιαφερόμενο την πολυπόθητη «χρυσή βίζα».
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αγοραστή άνοιγε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, στον οποίο η Destiny κατέβαλλε το σύνολο του τιμήματος που είχε εισπράξει
Από τη μεριά τους, οι κινεζικές Αρχές ερευνούν πώς κατάφεραν οι αετονύχηδες να ξεπεράσουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που ισχύουν στη «χώρα του δράκου», οι οποίοι έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηροί από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», οι Κινέζοι διαμεσολαβητές για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, εν μέσω των σχετικών απαγορεύσεων και περιορισμών, προχωρούσαν στη συνεργασία με ελληνικές εταιρείες ακινήτων, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αλλά και τραπεζικά στελέχη.
Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Destiny του κ. Παπαευαγγέλου, η οποία είχε αναπτύξει και οικοδομική δραστηριότητα, μέσω της ανέγερσης πολυκατοικιών, υποστηρίζουν ότι η χρήση των POS γινόταν για την ανάγκη είσπραξης προκαταβολών από ενδιαφερόμενους αγοραστές, κατά βάση από χώρες της Ασίας.
Γινόταν δηλαδή για εμπορικούς λόγους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά ακινήτων πριν από την πλήρη αποπεράτωση κι όχι για να παρακαμφθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην Κίνα.
Στη συνέχεια, κατά την πορεία της κατασκευής, η Destiny γινόταν αποδέκτης σειράς πρόσθετων τμηματικών πληρωμών (δόσεων), βάσει σχετικών προσυμφώνων αγοράς ακινήτου που είχε συνάψει με τους ενδιαφερόμενους Κινέζους αγοραστές.
Μόλις ολοκληρωνόταν η κατασκευή του εκάστοτε ακινήτου και συγκεντρωνόταν το σύνολο του τιμήματος, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αγοραστή άνοιγε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, στον οποίο η Destiny κατέβαλλε το σύνολο του τιμήματος που είχε εισπράξει το προηγούμενο διάστημα.
Τότε, προκειμένου να συνταχθεί και το συμβόλαιο, ο δικηγόρος του αγοραστή επέστρεφε το ποσό αυτό στην Destiny με τη μορφή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ή εμβάσματος, ώστε να καλύπτεται και η προϋπόθεση του νόμου που διέπει τη χορήγηση αδειών παραμονής («χρυσή βίζα») σε επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε. και να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εκδώσει τη σχετική άδεια, χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρωνόταν η συναλλαγή και ουσιαστικά παρακάμπτονταν οι περιορισμοί κεφαλαίων που βρίσκονται σε εφαρμογή στην Κίνα από το 2015.
Ωστόσο, η παραπάνω μέθοδος είναι μόνο μία από τις πολλές που έχουν επινοήσει οι ενδιαφερόμενοι.
Τι προβλέπει η κινεζική νομοθεσία για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς
Με βάση τη σχετική νομοθεσία στην Κίνα, ένας ιδιώτης επενδυτής έχει ανώτατο ετήσιο όριο τα 50.000 δολάρια, το οποίο ασφαλώς δεν αρκεί για την αγορά ακινήτου.
Για να παρακαμφθεί αυτό το ποσό, οι ενδιαφερόμενοι έχουν μηχανευτεί διάφορα τεχνάσματα, από τη χρήση κρυπτονομισμάτων μέχρι το μοίρασμα ποσών της τάξεως των 20.000, 30.000 ή και 50.000 ευρώ σε 8-10 διαφορετικούς λογαριασμούς τρίτων/φίλων ή συνεργατών του ενδιαφερόμενου επενδυτή, οι οποίοι στη συνέχεια τα προωθούσαν στον λογαριασμό που θα ανοίξει σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Aπό τις αρχές του έτους, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 15.000 δολαρίων ετησίως στις αναλήψεις μετρητών μέσω κάρτας, από κινεζικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόσω ο δικαιούχος βρίσκεται στο εξωτερικό
Σημειωτέον, δε, ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες, ούτε η παραπάνω κίνηση χρειαζόταν, καθώς αρκούσε ο επιμερισμός των σχετικών ποσών σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των μελών της οικογένειας του επενδυτή.
Ωστόσο, το «παράθυρο» αυτό έκλεισε από τις αρχές του έτους από την αρμόδια κινεζική αρχή, τη SAFE (State Administration of Foreign Exchange).
Επίσης, από τις αρχές του 2018, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 15.000 δολαρίων ετησίως στις αναλήψεις μετρητών μέσω κάρτας, από κινεζικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόσω ο δικαιούχος βρίσκεται στο εξωτερικό.
Πάντως, αν πρόκειται για εταιρεία από την Κίνα (κι όχι για ιδιώτη), η διαδικασία εξόδου κεφαλαίων είναι αρκετά ευκολότερη, καθώς οι περιορισμοί είναι πολύ πιο χαλαροί και απαιτείται συνήθως μια έγκριση, εφόσον έχουν ελεγχθεί ήδη ζητήματα, όπως το τι πρόκειται να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, σε ποια χώρα κ.τ.λ.