Η Βρετανία είναι πιο κοντά από ποτέ στο Brexit, τι θα συμβεί όμως με τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Είναι δεδομένο, πως με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ οι συνθήκες διαβίωσης όλων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων θα αλλάξουν άρδην.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους φοιτητές μέχρι στιγμής οι Έλληνες αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες κι ως εκ τούτου τους χορηγούνταν δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ευρωπαϊκής ένωσης που θεωρούνταν «international students».
Επομένως, κάποιες από τις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ο αποκλεισμός από τα προνόμια των φοιτητικών δανείων αλλά κι η αύξηση των διδάκτρων κατά 30% έως 40%. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα δυσκολέψει η φοιτήση των Ελλήνων στα βρετανικά παντεπιστήμια.
Σημειώνεται πως η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ.
Αναφορικά με τους εργαζόμενους, επισημαίνεται πως θα πρέπει μετά το Brexit να χρησιμοποιούν βίζα η οποία χορηγείται κάτω από αυστηρά κριτήρια ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μετατραπούν σε «εργαζομένους β’ κατηγορίας» εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.).
Αξίζει να υπογραμμισθεί πως θα χάσουν κι άλλα προνόμοια από το κοινωνικό κράτος όπως είναι επιδόματα ή σχετικές άδειες.
Αυτό που διαφαίνεται, λοιπόν, από τις εξελίξεις είναι πως οι συνθήκες για τους Ευρωπαίους θα δυσκολέψουν αρκετά μετά από το Brexit.