Οι πάσχοντες υποστηρίζουν ότι λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ για τη μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.
Το πλαφόν αυτό των 100 ευρώ δεν παραβιάζει το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών τους σύμφωνα με τους δικαστές του ΣτΕ. Και δεν παραβιάζει την συνταγματική αυτή διάταξη, λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας, δηλαδή για εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.
Παρ’ όλα αυτά, το ΣτΕ ακύρωσε την από 30.7.2015 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης για τη θεραπεία των πασχόντων από Parkinson.
Αναλυτικότερα, δύο πάσχοντες από τη νόσο του Parkinson είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.7.2015 απόφαση του Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με την οποία εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για τη μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Parkinson με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.
Οι πάσχοντες από Parkinson υποστηρίζουν ότι λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ (προεδρεύουσα η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Κυριλλόπουλος) με την υπ’ αριθμ. 2156/2018 απόφασή του, ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ως «ανυπόστατη», καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.
Επισημαίνει το ΣτΕ ότι παρά το ανυπόστατο του χαρακτήρα της η απόφαση, πρέπει να ακυρωθεί γιατί έχει εφαρμοστεί.