Στελέχη της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας ελέγχονται για πρόκληση ζημίας που αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ.
Την ώρα που Εθνική Τράπεζα έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης λόγω της υπόθεσης Παπαευαγγέλου με τις βίζες σε Κινέζους αγοραστές ακινήτων, μία ακόμη δικαστική έρευνα φαίνεται να «ακουμπά» το πιστωτικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr διοικητικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ελέγχονται για τυχόν πράξεις ή παραλήψεις τους που φέρονται να προκάλεσαν ζημία στην εταιρεία η οποία αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, η μεγαλύτερη ασφαλιστική στη χώρα μας, θυγατρική κατά 100% της ΕΤΕ που διορίζει και το διοικητικό της συμβούλιο, ενισχύθηκε κεφαλαιακά λόγω PSI πριν μερικά χρόνια με 500 εκ. ευρώ από την Τράπεζα, δηλαδή με χρήματα του Ελληνικού λαού.
Οι καταγγελίες
Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρώην Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ τον Ιανουάριο 2018.
Σε αυτήν μεταξύ άλλων καταγγέλλει υποθέσεις που σχετίζονται με:
1) απαιτήσεις της εταιρείας άνω των 20.000.000 ευρώ συνολικά από ασφάλιστρα που υπεξαίρεσαν ασφαλιστές της και οι οποίες αν και είχαν επιδικασθεί υπέρ της με δικαστικές αποφάσεις, ουδέποτε είχε επιδιωχθεί η είσπραξή τους. Για τα υπεξαιρεθέντα αυτά ασφάλιστρα, που ανά περίπτωση έφθαναν και τα 3.700.000 ευρώ, δεν είχαν καν υποβληθεί μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρεται σε οφειλέτη μεγαλοασφαλιστή, ο οποίος «εξαφάνισε» το 1999 ασφάλιστρα άνω των 3.500.000 ευρώ. Η μήνυση εναντίον του υποβλήθηκε το 2015 και καταδικάσθηκε δύο χρόνια μετά σε 12ετή κάθειρξη.
2) παράτυπες και παράνομες πληρωμές νοσηλίων ή αποζημιώσεων από τον Κλάδο Ζωής σε ασφαλισμένους, που έπασχαν από προϋπάρχουσες της ασφάλισης ασθένειες ή από μη καλυπτόμενες ασθένειες, συνολικού ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τις οποίες περιπτώσεις υποβλήθηκαν και γραπτές αναφορές από υπάλληλο που χειριζόταν τους σχετικούς φακέλους.
3) συγκάλυψη υπαλλήλων της εταιρείας που συμμετείχαν σε σπείρα φανοποιών, οι οποίοι εξαπατούσαν την εταιρεία και εισέπρατταν αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα, όπως διαπίστωσε πόρισμα εσωτερικού ελέγχου. Το πόρισμα εκδόθηκε το 2012 από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΤΕ, κοινοποιήθηκε στον τότε Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και την Νομική Υπηρεσία της ΕΤΕ καθώς και στην Νομική Υπηρεσία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ. Έκτοτε αρχειοθετήθηκε και δεν διαβιβάσθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα με συνέπεια να μην λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι.
4) πληρωμή 3.500.000 ευρώ από …λάθος των Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας το 2012 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες, ουδείς τιμωρήθηκε, ουδέποτε διεκδικήθηκε το ποσό έως το 2015, οπότε ασκήθηκε αγωγή.
5) Ανακάλυψη αυτοπροσώπως από τον μηνυτή Νομικό Σύμβουλο, από τυχαίο γεγονός τον Νοέμβριο 2016, σχεδόν 3.800 δικαστικών φακέλων με δικαστικές αποφάσεις, που αν και επιδίκαζαν υπέρ της εταιρείας συνολικό ποσό άνω των 63.000.000 ευρώ, από το 1995 έως το 2013, εν τούτοις είχαν «ενταφιασθεί» και αρχειοθετηθεί σε (17) ντουλάπες στο Τμήμα Αναγωγικών Απαιτήσεων του Κλάδου Αυτοκινήτων και δεν είχαν κατανεμηθεί σε δικηγόρους για είσπραξη. Η ολιγωρία αυτή έδωσε την ευκαιρία στους οφειλέτες να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και έτσι να είναι αδύνατη η είσπραξη των απαιτήσεων σήμερα.
6) Παράλληλα, όπως σημειώνει ο μηνυτής, ανακάλυψε έκπληκτος ότι οι απαιτήσεις αυτές, άνω των 63.000.000 ευρώ, ήταν άγνωστες και δεν είχαν εγγραφεί στα οικονομικά βιβλία και στους ισολογισμούς της εταιρείας, ως στοιχείο του ενεργητικού της, γεγονός που κατά την άποψή του, είναι όχι μόνο αξιόποινη πράξη και παράλειψη, αλλά και σοβαρότατη φορολογική παράβαση, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Βρήκε «χαμένα» λεφτά και… απολύθηκε
Όπως καταγγέλλει ο νομικός σύμβουλος προ του κινδύνου όλα τα παραπάνω να αποκαλυφθούν στους υποψήφιους αγοραστές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ που στις 5 Οκτωβρίου 2017 εμφανίσθηκαν και ανακοίνωσαν την τοποθέτηση τοποτηρητών στο Δ.Σ. και την έναρξη ελέγχου των νομικών υποθέσεων, τα εμπλεκόμενα διοικητικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, μεθόδευσαν την απομάκρυνσή του. Λόγω και της άρνησής του να παραιτηθεί την 6η Οκτωβρίου 2017 με μεγάλη αποζημίωση, αυτοκίνητο και άλλες παροχές, έλυσαν τη σύμβαση μαζί του λίγες ημέρες μετά, με «αβάσιμη, ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία». Η εν λόγω καταγγελία έχει προσβληθεί με αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο.
Στο μεταξύ τον Νοέμβριο 2017 ο Νομικός Σύμβουλος επέστρεψε στα καθήκοντά του με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Κατά τον μηνυτή η μεθόδευση συνεχίσθηκε με την σύνταξη εκ των υστέρων, δηλαδή τον Δεκέμβριο 2017, Πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου για δήθεν πληρωμές εξόδων και αμοιβών σε δικαστικούς επιμελητές και δικηγόρους, ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ την 3ετία 2015-2017 για έρευνα ακίνητης περιουσίας των ανωτέρω οφειλετών της εταιρείας ανά την Ελλάδα και επιβολή άνω των 60 κατασχέσεων.
Όταν, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, ο επιστρέψας στα καθήκοντά του Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε γραπτά στο Δ.Σ. την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις παραπάνω ατασθαλίες, κυρίως των 63.000.000 ευρώ, το Δ.Σ., αποφάσισε να υποβάλει μήνυση όχι κατά των φερόμενων ως υπαιτίων των ατασθαλιών αλλά κατά του Νομικού Συμβούλου για το παραπάνω Πόρισμα… Κατόπιν αυτού ο τελευταίος κινήθηκε νομικά και υπέβαλλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την μήνυση, που τώρα ερευνάται.