Βέβαιη ότι θα υλοποιήσει επιτυχώς το τριετές πλάνο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που υπέβαλε στον SSM, δήλωσε στους αναλυτές των ξένων οίκων η διοίκηση της Eurobank, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2018.
Σχολιάζοντας το προ ολίγου δημοσιευθέν σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των NPLs, η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει μέχρι τα τέλη του 2021, θα επιτευχθεί χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εργαλείων. “Είναι νωρίς να σχολιάσουμε το σχέδιο της ΤτΕ. Μας παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, θα συζητηθεί και με τους μετόχους και με τις ευρωπαϊκές αρχές για να λάβει εγκρίσεις. Το σχέδιο του ΤΧΣ φαίνεται πιο προχωρημένο τεχνικά επειδή έχει εφαρμοστεί και σε άλλη χώρα. Και τα δύο σχέδια θα βοηθήσουν στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Το πλάνο της Eurobank για την περίοδο 2019 – 2021 θα διαμορφώσει τον δείκτη NPE από το 43% σήμερα στο περίπου 17% για την τράπεζα στην Ελλάδα και αντιστοίχως από το 39% σε περίπου 15% για τον Όμιλο. Πρόκειται για ένα πλάνο που, όπως αναφέρθηκε, ικανοποιεί τον SSM, δεδομένου ότι στοχεύει στη μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των ανταγωνισμού. Η τελική έγκριση, ωστόσο, θα δοθεί κατόπιν συνεχιζόμενου διαλόγου με τον επόπτη, στο τέλος Μαρτίου 2019, όταν θα έχουν υποβληθεί και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία για τις θυγατρικές της Τράπεζας και στοιχεία σχετικά με τις ανακτήσεις στοιχείων ενεργητικού.
Κρίσιμο για την προοπτική της μείωσης των NPEs θα είναι το 2019, μέσα στο οποίο η τράπεζα αναμένει την έκβαση του εγχειρήματος της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, η διαδικασία ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με την αποστολή του teaser στους επενδυτές και φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Στα τέλη Ιανουαρίου 2019 αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, τέλη Μαρτίου των δεσμευτικών και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο β΄ τρίμηνο 2019. Η τιτλοποίηση θα έχει τρία κομμάτια (senior, mezzanine, junior) εκ των οποίων η Τράπεζα θα κρατήσει το πρώτο και θα πουλήσει τα δύο άλλα.
Αναφερόμενη στο μείγμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η διοίκηση της Eurobank ανέφερε ότι κατά 55% θα γίνει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, κατά 23% από ρευστοποιήσεις ενεχύρων, κατά 16% από ρυθμίσεις και 6% από διαγραφές δανείων.
Ειδικότερα, στο τέλος του 2018 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να μειωθούν στα 15,3 δισ. ευρώ. Μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται να μειωθούν κατά 3,7 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 11,6 δισ. ευρώ, μέχρι τα τέλη του 2020 κατά περαιτέρω 3,8 δισ. ευρώ, στα 7,8 δισ. ευρώ και μέχρι τα τέλη του 2021 κατά επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ ώστε να διαμορφωθούν στα 5,4 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναφέρθηκε ότι το γ΄ τρίμηνο 2018 ήταν αδύναμο λόγω εποχικότητας. Ωστόσο, η Τράπεζα αναμένει ένα πολύ ισχυρό δ΄ τρίμηνο, όπου η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα ξεπεράσει σημαντικά τις επιδόσεις του β΄ και α΄ τριμήνου 2018. “Για το δ΄ τρίμηνο, απομένει να μειώσουμε τα NPEs μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ, κάτι που θα καταφέρουμε άνετα”, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Όπως ειπώθηκε, η κάλυψη των δανείων από προβλέψεις θα παραμείνει μελλοντικά άνω του 50%.
Η διοίκηση της Eurobank σημείωσε ότι το πλάνο της για τη μείωση των NPEs έχει δομηθεί σε συντηρητικές εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό περιβάλλον (π.χ. αύξηση ΑΕΠ περίπου 2% ετησίως κατά τα προσεχή τρία χρόνια, ήπια υποχώρηση της ανεργίας, σταθεροποίηση και ελαφρά άνοδο στις τιμές των ακινήτων), οπότε αν αυτές ξεπεραστούν θετικά, θα υπάρξει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στη μείωση των NPLs.
Ερωτώμενη για την πιστωτική επέκταση το 2019, η τράπεζα προέβλεψε αύξηση των χορηγήσεών της στην Ελλάδα κατά 1,5% – 2%, καθώς και αύξηση χορηγήσεων κατά 400 – 500 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Από την απόκτηση της θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στη Βουλγαρία, το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, ενισχύεται κατά 900 εκατ. ευρώ.