Ρεκόρ στις μεταβιβάσεις ακινήτων -Αλλάζουν χέρια ιδιοκτησίες

157

Σημαντική αύξηση, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 20%, σημειώθηκε το 2018 στις μεταβιβάσεις ακινήτων, συγκριτικά με το 2017, προκειμένου χιλιάδες φορολογούμενοι να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους χωρίς να πληρώσουν οι αγοραστές αυξημένο έως και 50% φόρο μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 ζώνες, που θα ισχύσει από τις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης Realnews, τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο στα συμβολαιογραφικά γραφεία, στα οποία εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 μεταβιβάσεις ακινήτων. Συνολικά, για το 2018, μεταβιβάστηκα περίπου 21.000 ακίνητα, 5.000 περισσότερα σε σχέση με το 2017.

Οι περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούν περιοχές στις οποίες θα αυξηθούν σημαντικά, ακόμη και πάνω από 50%, οι αντικειμενικές τιμές από τις αρχές του χρόνου, όπως Αθήνα, Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη.

Η αύξηση αποτυπώνεται και στα έσοδα που έχει το κράτος από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018 τα έσοδα ανήλθαν στα 273 εκατ. ευρώ από 207,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 31,6%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή έναν μήνα μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τα έσοδα από μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 42%, φτάνοντας τα 39,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο η αύξηση των εσόδων διαμορφώθηκε στο 28,7%.

Εκτός από τον φόρο μεταβίβασης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει, σύμφωνα πάντα με την Realnews, αρκετούς φόρους που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος επί του συνόλου της περιουσίας και ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!