Δεκατέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4492/2017, ο οποίος υποσχόταν ότι οι πληρωμές των νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων θα γίνονταν μέσα σε 60 ημέρες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί με τροπολογία να ενεργοποιήσει τη διάταξη, η οποία τέθηκε τυπικά σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2018, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη, παραμένοντας κενό γράμμα.
Μια από τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που βρίσκεται στη Βουλή, είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, εμπόρων, βιομηχανίας και παραγωγών.
Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “σε περίπτωση αμφισβήτησης των συναλλαγών που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα ή στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος, η αρμόδια αρχή, δύναται να αιτείται την άρση του τραπεζικού απορρήτου.”
Επίσης με την τροπολογία καταργείται η υποχρέωση αποστολής στοιχείων που έχουν περιέλθει στην αρμόδια αρχή προς τις Τράπεζες, για διενέργεια ελέγχου καταβολής του τιμήματος σε τραπεζικό λογαριασμό ή εξόφλησης επιταγής, ενώ μειώνονται στο μισό τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων των εμπόρων αγροτικών προϊόντων.
Ποιες αλλαγές έρχονται
Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
– Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα λειτουργεί ψηφιακή υπηρεσία διακίνησης νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων (ψηφιακή υπηρεσία), η οποία θα τηρείται από την αρμόδια αρχή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο παραγωγός (σ.σ. αγροτικοί συνεταιρισμοί, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παράγει νωπά και ευαλλοίωτα εγχώρια αγροτικά προϊόντα, και μεταποιητικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων), θα αναρτά στην ψηφιακή υπηρεσία: τα στοιχεία των τιμολογίων που έχει εκδώσει και αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα και τα στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία της συναλλαγής.
– Αν ο έμπορος (σ.σ. νομικό ή φυσικό πρόσωπο που αγοράζει, μεταποιεί ή διαμεσολαβεί στην αγορά με σκοπό τη χονδρική ή τη λιανική πώληση, και αγροτικοί συνεταιρισμοί) αμφισβητεί τα στοιχεία, ο παραγωγός και ο έμπορος αναρτούν στην ψηφιακή υπηρεσία αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους σχετικά με τα υπό αμφισβήτηση στοιχεία.
– Ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας σε περιπτώσεις μη εξόφλησης τιμολογίων που έχουν καταχωρισθεί στην ψηφιακή υπηρεσία.
– Η αρμόδια αρχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά περίπτωση, με κάθε άλλη δημόσια αρχή, διενεργεί τους ελέγχους σχετικά με την τήρηση των διατάξεων.
– Σε περίπτωση αμφισβήτησης των συναλλαγών που αφορούν νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα ή στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των διατάξεων, η αρμόδια αρχή μπορεί να αιτείται την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
– Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καθορίζεται, η διαδικασία των ελέγχων, οι προθεσμίες που απαιτούνται για την ανάρτηση των στοιχείων, η διαδικασία ανάρτησης στοιχείων, ο τρόπος λειτουργίας και οι τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης της ψηφιακής υπηρεσίας και επεξεργασίας των στοιχείων, η διασύνδεση της ψηφιακής υπηρεσίας.
– Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, καθορίζεται ο τρόπος συνεργασίας με άλλες δημόσιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων διασταύρωσης στοιχείων.
Κυρώσεις
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, αυτές επαναπροσδιορίζονται και διαμορφώνονται ως εξής:
– Αν ο έμπορος παραβεί τις διατάξεις επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% της αξίας του τιμολογίου, στον νόμο προβλεπόταν ότι το πρόστιμο θα ήταν στο 30% της αξίας του τιμολογίου. Αν υποπέσει στην παράβαση για δεύτερη φορά, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου, ενώ αν υποπέσει στην παράβαση για τρίτη φορά, του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% της αξίας του τιμολογίου.
– Αν ο παραγωγός δεν αναρτήσει τα ηλεκτρονικά στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της αξίας του τιμολογίου.
– Οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται βεβαιώνονται ως δημόσια και αποτελούν έσοδα του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Τι ισχύει στο εξωτερικό
Το αν θα εφαρμοσθεί ο νόμος στην πράξη μένει να φανεί. Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr με παλαιότερο άρθρο του επικαλούμενο δηλώσεις παραγωγών, εμπόρων και στελεχών της αγοράς, αρκετοί παραγωγοί παραδίδουν τα προϊόντα τους στους εμπόρους (παρακαταθήκη) και κόβουν δελτίο αποστολής. Τιμολόγιο κόβεται αφότου έχει γίνει η πώληση και για τις ποσότητες που έχουν πουληθεί. Σήμερα οι περισσότεροι παραγωγοί νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων πληρώνονται με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Στη Γαλλία πάντως ο εμπορικός κώδικας προβλέπει ήδη από το 1986 προθεσμία πληρωμής 30 ημερών για ευπαθή τρόφιμα και 20 ημερών για φρέσκο κρέας επί ποινή διοικητικών προστίμων τα οποία μπορούν να φθάσουν τις 75.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 375.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις εν λόγω διατάξεις. Ο Ισπανικός νόμος του 2010 προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών όταν πρόκειται για φρέσκα και ευπαθή τρόφιμα και ο Ιταλικός νόμος (2012) αποκλείει τη δυνατότητα των συμβαλλομένων να ορίσουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής.
Τροπολογία για άρση τραπεζικού απορρήτου (1 MB)