Κατά τη σύνοδο της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευξης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στο Κάιρο είχε προγραμματιστεί επίσκεψη των μελών της στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στον χώρο στέγασης του πατριαρχείου των Κοπτών με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την ανακαίνισή του.
Οι ξένοι βουλευτές θα συμμετείχαν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που ήταν να γίνουν παρουσία του πρωθυπουργού, διπλωματών, του πατριάρχη κ. Θεόδωρου, εκπροσώπων των άλλων δογμάτων, πλην όμως την τελευταία στιγμή και ενώ όλα ήταν έτοιμα ειδοποιήθηκαν ότι ματαιώνονται για «λόγους ασφαλείας». Δεν είχαν περάσει, εξάλλου, παρά λίγα εικοσιτετράωρα από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον χριστιανών στη διαδρομή προς το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ νοτίως του Καΐρου, που αποδόθηκε σε φανατικούς ισλαμιστές.
Το τι ακριβώς είχε συμβεί δεν έγινε γνωστό, αλλά στην Αίγυπτο ελάχιστα πράγματα μαθαίνονται γύρω από το ανελέητο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Σίσι εναντίον των ισλαμικών πυρήνων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια μέχρι και τη Χερσόνησο του Σινά. Και ακόμα λιγότερα βγαίνουν από τα σύνορα, για τον απλό λόγο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η τουριστική βιομηχανία που συνεισφέρει γερά στην οικονομία.
Ενας γιγαντιαίος μηχανισμός αποτελούμενος από εκατομμύρια αστυνομικούς και στρατιώτες εξασφαλίζει μια επιφανειακή ηρεμία, που όμως δείχνει εύθραυστη καθώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκουν τον τρόπο να επιτεθούν. «Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί κάποια προβλήματα λόγω της διάδοσης φονταμενταλιστικών εξτρεμιστικών ιδεών, αλλά το κράτος κάνει τα πάντα να τα αντιμετωπίσει», είπε μιλώντας στη σύνοδο της ΔΣΟ ο Κόπτης βουλευτής του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Χάνι Ναγκίμπ.
Ενστολοι παντού
Η Αίγυπτος θεωρείται σήμερα ένα από τα πλέον αστυνομοκρατούμενα κράτη στον πλανήτη και όχι άδικα αφού, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στα θέματα της ευρύτερης περιοχής, το εξτρεμιστικό Ισλάμ έχει διαβεί ήδη την Αραβική Χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή και εγκαθίσταται στις όχθες του Νείλου, όπου ζουν σε δύσκολες συνθήκες εκατό εκατομμύρια άνθρωποι που κάθε χρόνο αυξάνονται κατά ενάμισι εκατομμύριο. Το βλέπει κανείς σε κάθε του βήμα στο Κάιρο, στους τουριστικούς προορισμούς, στην έρημο του Σινά.
Ενστολοι με καλάσνικοφ στα χέρια υπάρχουν παντού: σε χώρους συνάθροισης, στα ξενοδοχεία, στα τεμένη, στα υποκαταστήματα των τραπεζών, στα γήπεδα του τένις και ακόμα περισσότεροι είναι οι «αθέατοι» αστυνομικοί που μπορεί προσποιούμενοι τους πελάτες να κάνουν δήθεν παζάρια στη φημισμένη αγορά του Αλ Χαλίλι ή να καπνίζουν αμέριμνοι τον ναργιλέ τους.
Η αποκαλούμενη Αραβική Ανοιξη και η προσωρινή άνοδος στην εξουσία των φανατικών Αδελφών Μουσουλμάνων έφεραν στο χείλος του διχασμού και –κατά πολλούς– ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο τη σπουδαία από κάθε άποψη αυτή χώρα για να έρθει ο στρατός με τον στρατηγό και σημερινό πρόεδρο Αλ Σίσι να επιβάλει την «τάξη» και να διασφαλίσει το κοσμικό σύστημα εξουσίας.
Μπορεί να θεωρείται, και όχι άδικα, με όρους δημοκρατίας όπως την εννοούμε στην Ευρώπη και την Αμερική, αυταρχικό το καθεστώς του Σίσι, αλλά είναι αυτό που κρατάει τη χώρα σε ηρεμία. Γιατί αν η Αίγυπτος για κάποιον λόγο καταρρεύσει, τότε στην περιοχή θα προκληθεί σεισμός με πολλά εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές να κάνουν την εμφάνισή τους στις ακτές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ιβηρικής Χερσονήσου.