Στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και χαμηλότερες είναι οι τιμές των κινητών υπηρεσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του έγκριτου οίκου OVUM1, που βασίστηκε σε συγκριτική ανάλυση των αγορών Κινητής Τηλεφωνίας σε 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας OVUM για το κόστος κινητών επικοινωνιών που παρουσιάστηκε σήμερα.
Η OVUM μελέτησε τις τιμές των κινητών υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη α) τις πραγματικές τιμές που έχει πληρώσει ο καταναλωτής ανά χώρα για φωνή, μηνύματα και δεδομένα και β) τον όγκο των λεπτών ομιλίας, των sms και των δεδομένων που καταναλώθηκαν σε κάθε χώρα.
Το προφίλ του μέσου χρήστη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας περιλαμβάνει τη χρήση 175 λεπτών χρόνου ομιλίας, 22 sms και 0,33 GB, με την Ελλάδα να έχει μακράν τον υψηλότερο ΦΠΑ και επιπλέον τον υψηλότερο φόρο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:
• Στις συνολικές τιμές προ φόρων, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ, με τιμές κατά 11% χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
• Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η Ελλάδα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο.
• Το μηνιαίο προ φόρων κόστος του μέσου πακέτου υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Καταναλωτής είναι στα €10,71, αρκετά χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο (€12,07).
• Οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά: Μόνο την περίοδο 2014-2017, η μείωση έφτασε το 24%.
• Η ποιότητα των δικτύων αντανακλά τις συνεχείς επενδύσεις των παρόχων παρά την οικονομική ύφεση, με την ταχύτητα download στα 36,9Mbps, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι τα 35,9Mbps.
Σημειώνεται ότι η μελέτη “Cost of Mobile Communications” εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Τα δεδομένα αντλήθηκαν για την περίοδο 2014-2017 από τις οικονομικές καταστάσεις των παρόχων, οι οποίες είχαν κατατεθεί στις Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, η μεθοδολογία της μελέτης διαφοροποιείται από τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τις αγορές Κινητών Επικοινωνιών που βασίζονται σε μη αντιπροσωπευτικά πακέτα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν καταναλωτικά κοινά με ευρύτατη διείσδυση στη Ελληνική αγορά.