Ένα νέο κίνδυνο για τους 70.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά σε ελβετικό φέρνει στο προσκήνιο η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελβετίας (SNB), καθώς ασκούνται πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων πριν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Ελβετία έχει τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των πλέον ανεπτυγμένων χωρών (G10). Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων εμπορικών τραπεζών στην SNB είναι -0,75%, πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες η ΕΚΤ (-0,25%).
Αν η SNB «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική, με μια αύξηση στα επιτόκια που θα προηγηθεί των αντίστοιχων αυξήσεων που ετοιμάζει η ΕΚΤ και αναμένονται μετά τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος προγραμματισμό της Φρανκφούρτης, η πίεση και στους Έλληνες δανειολήπτες θα έλθει από δύο πλευρές: την αναπροσαρμογή επιτοκίων και την ενίσχυση της ισοτιμίας του φράγκου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η πολιτική της SNB και, ιδιαίτερα, η απόφαση – σοκ του Ιανουαρίου 2015 να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια «αναχαίτισης» της ανόδου του ελβετικού φράγκου πέρα από το όριο του 1,20 ήταν η χαριστική βολή στους Έλληνες δανειολήπτες, που είχαν επιβαρυνθεί δραματικά από τη συνεχή ανατίμηση του ελβετικού, λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη.
Οι αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων από τον Ελβετό κεντρικό τραπεζίτη, Τόμας Τζόρνταν (στην φωτογραφία), συμφωνούν ότι, πιθανότατα, αύριο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα βασικό επιτόκια του ελβετικού φράγκου, καθώς, όπως τονίζει οικονομολόγος της Credit Suisse, η κεντρική τράπεζα θα λάβει υπόψη τις αβεβαιότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο (Brexit, εντάσεις στο διεθνές εμπόριο) και το γεγονός ότι το φράγκο είναι ήδη πολύ ισχυρό, στο 1,12.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ίσως ο Τόμας Τζόρνταν έχασε τη μεγάλη του ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την ΕΚΤ, όταν το ελβετικό είχε αποδυναμωθεί αρκετά, τον Απρίλιο, φθάνοντας στο παλιό όριο του 1,20.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας έκπληξης, ανάλογης με αυτή του 2015, καθώς η ελβετική κεντρική τράπεζα έχει αποδείξει ότι δεν προετοιμάζει επαρκώς τις αγορές για τις επόμενες κινήσεις της, όπως κάνουν η Fed και η EKT.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η SNB δέχεται αρκετά ισχυρή πίεση να «τρέξει» ταχύτερα από την ΕΚΤ στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής (επαναφορά του θετικού προσήμου στα βασικά επιτόκια).
Για παράδειγμα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της SNB, Κουρτ Σίλτκνεχτ, δημοσίευσε άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Αν όχι τώρα, πότε», που αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης αύξησης των επιτοκίων. Ο 77χρονος οικονομολόγος τονίζει τους κινδύνους που απορρέουν για την οικονομία από τα αρνητικά επιτόκια.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο σύνδεσμος των μεγάλων επιχειρήσεων της Ελβετίας καλεί την SNB να κινηθεί πρώτη, έναντι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και οι ελβετικές τράπεζες επιθυμούν μια ταχύτερη κίνηση αύξησης των επιτοκίων, ώστε να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Ακόμη και αν ο Τζόρνταν αποφύγει τις εκπλήξεις αύριο, το ζήτημα της αύξησης των ελβετικών επιτοκίων δεν φεύγει από την ατζέντα, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, καθώς η SNB έχει τη δυνατότητα να κινηθεί για να προλάβει την ΕΚΤ και τους πρώτους μήνες του 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειολήπτες δεν μπορούν να περιμένουν κάποια ανακούφιση από μια διορθωτική κίνηση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου. Αν κινηθεί και πάλι προς την περιοχή του 1,20, το πιθανότερο είναι ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα δεν θα χάσει την ευκαιρία για να αυξήσει τα επιτόκιά της.