Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, με πλήρη ή μερική απασχόληση, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, ως ισχύουν κάθε φορά, καθώς επίσης και στην περίπτωση που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνει χρήση ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης, όπως ισχύει κάθε φορά, ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας (3,5 μήνες**), η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (άρθρο 142 του Ν.3655/3-4-2008).
Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επόμενη της λήξης:
- της άδειας λοχείας ή
- της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή
- της ετήσιας κανονικής άδειας
** Για τη μετατροπή των ωρών, κατά τις οποίες η τεκούσα έχει δικαίωμα να απέχει από την εργασία της μετά τον τοκετό, σε συνεχές χρονικό διάστημα, αφαιρούνται από το συγκεκριμένο συνολικό χρονικό διάστημα των 2,5 ετών (ωράριο μειωμένο κατά 1 ώρα) τα διαστήματα της κανονικής αδείας, οι Κυριακές, και επί πενθημέρου και τα Σάββατα, καθώς και οι εξαιρετέες εορτές (εφόσον κατά τα συγκεκριμένα έτη δεν συμπίπτουν με Σάββατο και Κυριακή) όπως επίσης αφαιρούνται και οι ώρες που αντιστοιχούν σε τυχόν άλλες άδειες που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως π.χ. η διάρκειας έως 3,5 μηνών γονική άδεια άνευ αποδοχών (με τις ρυθμίσεις του άρθρου 50 του Ν.4075/2012, ορίζεται σε τουλάχιστον τέσσερις μήνες). Σημειώνεται ότι το διάστημα των 3,5 μηνών αναφέρεται μόνο στην εγκύκλιο 433/15-5-2008 του ΟΑΕΔ (ΔΕΝ Τόμος 64/2008, Τεύχος 1516, σελ. 685).
Οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται, για τον θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες που απαιτούνται για την αναστροφή του παιδιού, επί χρονικό διάστημα τριάντα μηνών μετά τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά μία ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά, με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία ώρα για έξι (6) επιπλέον μήνες.
Σημειώνεται ότι η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, έχει ως αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό (άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005).
Το μειωμένο ωράριο (άδεια) θηλασμού και φροντίδας παιδιών του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δικαιούται ο/η εργαζόμενος/-η με αίτησή του/της να το ζητήσει εναλλακτικά ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού. Η εναλλακτική χορήγηση της άδειας προϋποθέτει συμφωνία του εργοδότη και χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά (άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005).
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας 5688/3-11-2009 (ΔΕΝ Τόμος 71/2015, Τεύχος 1662, σελ.142) η αρχή του μειωμένου ωραρίου έχει ως αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό (άρθρο 8 της ΕΓΣΣΕ ετών 2004-2005). Συνεπώς, η άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ αφαιρείται από το συνολικό χρονικό διάστημα των 30 μηνών. Στην περίπτωση που το μειωμένο ωράριο των 30 μηνών δίνεται εναλλακτικά σε συνεχόμενη άδεια, τότε αφαιρείται η αναλογία εκείνων των ωρών που αντιστοιχούν στην άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ (Εγγρ. Υπ. Εργασίας 5688/3-11-2009).
Στο εξής, η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών, δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 124/2018 από την Υπουργό Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου, αναφορικά με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού.