Ονομαστικές καταστάσεις επιβατών (Passenger Name Record): Ποιες πτήσεις αφορά, ποια δεδομένα θα τηρούνται και από ποια αρχή
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4579/2018 “Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών – προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681 και άλλες διατάξεις”.
Με το νέο νόμο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2016/681 σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων. Το Lawspot παρακολουθεί το εν λόγω ζήτημα από την ψήφιση της Οδηγίας.
Οι διατάξεις του νέου νόμου εφαρμόζονται στη διαβίβαση από τους αερομεταφορείς των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR) πτήσεων εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι οποίες προσγειώνονται σε- ή απογειώνονται από- ελληνικό έδαφος, καθώς και στην επεξεργασία, στη συλλογή, στη χρήση και διατήρηση, αλλά και στην ανταλλαγή των δεδομένων αυτών, με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Τι είναι δεδομένα PNR
Τα δεδομένα PNR δεν πρέπει να συγχέονται με τα δεδομένα ΑΡΙ (Advance Passenger Information – εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες).
Τα δεδομένα ΑΡΙ, είναι οι βιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται στην ταινία οπτικής ανάγνωσης τον διαβατηρίού και περιέχουν το ονοματεπώνυμο, τον τόπο διαμονής, την ημερομηνία γέννησης και την ιθαγένεια του ενδιαφερομένου.
Τα δεδομένα ΑΡΙ χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διενέργεια ελέγχων ταυτότητας στο πλαίσιο των συνοριακών ελέγχων και της διαχείρισης των συνόρων, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται και από τις αρχές επιβολής του νόμού για την ταυτοποίηση των υπόπτων και των καταζητούμενων προσώπων.
Τα δεδομένα PNR χρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαλείο συλλογής πληροφοριών για εγκληματικές δραστηριότητες παρά ως εργαλείο επαλήθευσης της ταυτότητας.
Μεταξύ άλλων, τα δεδομένα PNR χρησιμοποιούνται για την:
α) εκτίμηση κινδύνου των επιβατών και ταυτοποίηση των «αγνώστων» προσώπων, δηλ. των προσώπων για τα οποία δεν υπάρχει προς το παρόν καμία υποψία, αλλά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις αρχές επιβολής του νόμου,
β) δυνατότητα κατοχής πριν από τα δεδομένα ΑΡΙ, ούτως ώστε οι αρχές επιβολής του νόμου να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για την επεξεργασία, ανάλυση και ενδεχομένως παρακολούθηση,
γ) ταυτοποίηση των προσώπων στα οποία ανήκουν συγκεκριμένες διευθύνσεις, πιστωτικές κάρτες κ.λπ. που συνδέονται με ποινικά αδικήματα.
Αρμόδια αρχή η Μονάδα Στοιχείων Επιβατών
Με το νέο Νόμο προβλέπεται ότι στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστάται Τμήμα με τον τίτλο «Μονάδα Στοιχείων Επιβατών» (ΜΣΕ), με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.
Η αρμοδιότητα της ΜΣΕ εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Το Τμήμα του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται ως η εθνική Μονάδα Στοιχείων Επιβατών (ΜΣΕ).
Η ΜΣΕ είναι αρμόδια για:
α) τη συλλογή δεδομένων PNR από τους αερομεταφορείς, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διαβίβασή τους ή του αποτελέσματος της επεξεργασίας τους στις αρμόδιες αρχές καθώς και για τη διαβίβαση σε αυτές, των πληροφοριών που λαμβάνονται από τις αντίστοιχες ΜΣΕ των άλλων κρατών-μελών,
β) την ανταλλαγή τόσο των δεδομένων PNR όσο και του αποτελέσματος της επεξεργασίας τους με τις ΜΣΕ άλλων κρατών-μελών και με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέχει κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στατιστικά στοιχεία για τα δεδομένα PNR, τα οποία δεν περιλαμβάνουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:
α) το συνολικό αριθμό επιβατών για τους οποίους συλλέχθηκαν και ανταλλάχθηκαν δεδομένα PNR,
β) τον αριθμό των επιβατών που ταυτοποιήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.
Η ΜΣΕ στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό.
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την οδηγία PNR.
Δείτε το Νόμο 4579/2018, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.