Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν χθες ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, ωστόσο οι σημαντικές διαφωνίες απέτρεψαν την επίτευξη προόδου στο ζήτημα του προϋπολογισμού της και της από κοινού εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.
Οι ηγέτες της Ε.Ε.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. (εξαιρουμένης της Βρετανίας, η οποία αποχωρεί τον Μάρτιο) υιοθέτησαν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών όσον αφορά την παραχώρηση νέων εξουσιών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ωστόσο, οι υπουργοί των Οικονομικών είχε σταθεί αδύνατο να συμφωνήσουν επί της γαλλικής πρότασης για δημιουργία προϋπολογισμού που θα βοηθάει κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις και ο οποίος θα ενισχύσει την οικονομική σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και είχαν ζητήσει καθοδήγηση από τους ηγέτες.
Θα πρέπει να αποφασιστεί ποιο θα είναι το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, οι στόχοι του, οι πηγές χρηματοδότησης και η διάρκειά του. Ομως και οι ηγέτες των «27» εμφανίστηκαν χθες εξίσου διαιρεμένοι. Αποφάσισαν πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενταχθεί στον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πόροι του να χρησιμοποιούνται μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρατών-μελών και για την οικονομική σύγκλιση. Ζήτησαν δε από τους υπουργούς Οικονομικών να επιτύχουν πρόοδο επί του θέματος μέχρι τον Ιούνιο.
Η πρόταση Μακρόν
Το αποτέλεσμα απέχει πάρα πολύ από την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που επιθυμούσε τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού μόνο για την Ευρωζώνη, με μέγεθος αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός ολόκληρης της Ευρωζώνης έχει ύψος 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI).
Μάλιστα, οι ηγέτες της Ε.Ε. απέρριψαν ακόμη και την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος είχε προτείνει πως ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει και σταθεροποιητική λειτουργία μέσω της χρηματοδότησης μηχανισμού ασφάλισης κατά της ανεργίας.
Οι ηγέτες των «27» ζήτησαν τη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν αναφέρεται ονομαστικά η δημιουργία μηχανισμού από κοινού εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Η αρχική πρόταση, το 2012, για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης προέβλεπε τη σύσταση μηχανισμού για την από κοινού εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, η οποία θα προστατεύσει τις τράπεζες από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.