Ανησυχία εξέφρασε η Επιτροπή Διεθνών Κανόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής διαιτησίας και την κάλεσε να εξασφαλίσει ότι αυτή θα εφαρμόζεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Επίσης, η επιτροπή εξέφρασε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υπέβαλε τη σχετική έκθεση που είχε υποχρέωση να συντάξει για το 2017 και την κάλεσε να συμμορφωθεί τουλάχιστον για το 2018.
Σε ειδική έκδοση του ΣΕΒ με θέμα «Υποχρεωτική διαιτησία», που δημοσιεύθηκε χθες, μεταφέρονται οι θέσεις αυτές της επιτροπής της ΔΟΕ, όπως προέκυψαν μετά την κατάθεση των απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτήν, στις 6 Ιουνίου 2018, σχετικά με την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση είχε κληθεί εκεί λόγω της αναφοράς του ΣΕΒ σχετικά με την παραβίαση των κανόνων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 98 «Περί εφαρμογής των αρχών του δικαιώματος οργανώσεων και συλλογικής διαπραγματεύσεως» και ειδικότερα για τη λειτουργία της διαιτησίας στη χώρα μας.
Στην παρουσίασή της, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε, τότε, επικαλεσθεί την κληρονομιά των μνημονίων, λέγοντας ότι η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις μειώθηκε από 85% σε λιγότερο από 30%, οι πραγματικοί ετήσιοι μισθοί μειώθηκαν κατά 18% και η ανεργία έφθασε στο 27,9% γενικά και στο 60% μεταξύ των νέων. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μεταξύ των εταίρων και του κράτους, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποκατέστησε την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Οπως μεταφέρει ο ΣΕΒ στην ειδική του έκδοση, η επιτροπή της ΔΟΕ θεωρεί πως η υποχρεωτική διαιτησία, όπως ισχύει στην Ελλάδα, βάσει του νόμου 4303/2014, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4549/2018 περιορίζει την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Ετσι, ζήτησε να γίνουν κι άλλα βήματα για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τις υποδείξεις του.
«Ο νομοθετικός περιορισμός της μονομερούς προσφυγής στην υποχρεωτική διαιτησία ως μέσο αποφυγής των ελεύθερων και εκούσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις», τονίζει ο ΣΕΒ, «παραμένει μια αναγκαία μεταρρύθμιση σε εκκρεμότητα, ώστε η η χώρα να τηρεί τους διεθνείς κανόνες για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αποκτήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικού διαλόγου, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα διαμόρφωσης των μισθών συμβατό με την παραγωγική λειτουργία και ανασυγκρότηση της οικονομίας».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αφού έκρινε τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η επιτροπή της ΔΟΕ κάλεσε την κυβέρνηση:
• Να εξασφαλίσει ότι η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία ως μέσο αποφυγής των ελευθέρων και εκούσιων συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.
• Να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιες αρχές απέχουν από πράξεις παρέμβασης, οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα για ελεύθερες και εκούσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή εμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση΄ τους.