Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις, που ξεφεύγουν από τη μέχρι τώρα κυρίαρχη πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία προξένησε σημαντικά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό πολλών κρατών μελών.
Είναι προφανές ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν ορισμένες χώρες, για παράδειγμα η Γαλλία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα τέτοια βήματα το επόμενο διάστημα.
Οι αποφάσεις
Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις είναι η πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα χρηματοδοτεί τη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το μέγεθος του προϋπολογισμού αυτού και ο ακριβής προσδιορισμός των δράσεων που θα χρηματοδοτεί θα γίνουν τον αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2019.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν σήμερα και τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος εκτός από τις διασώσεις χωρών έναντι μνημονίου θα αναλάβει και προληπτικό ρόλο δανείζοντας χωρίς μνημόνιο χώρες των οποίων οι οικονομίες πλήττονται από μια απρόβλεπτη κρίση.
Η τρίτη απόφαση αφορά επίσης τον ΕΜΣ, ο οποίος θα αναλαμβάνει να δανείζει και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και εξυγίανσης τραπεζών σε περίπτωση σοβαρής τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Το εν λόγω ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες με 55 δισ. ευρώ, ωστόσο εάν η κρίση είναι μεγάλη και τα χρήματα δεν επαρκούν θα επεμβαίνει ο ΕΜΣ και θα χορηγεί δάνεια, τα οποία θα του επιστρέφονται στη συνέχεια από τις συνεισφορές των τραπεζών.
Τέλος, για το πολύ σημαντικό ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, οι διαφωνίες παραμένουν γιατί οι χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης συνδέουν την εισαγωγή του μέτρου με τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα τη σύσταση μιας ομάδας υψηλού επιπέδου, η οποία θα υποβάλει προτάσεις για έναν οδικό χάρτη που θα συζητηθούν τον Ιούνιο του 2019.