ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πόσο σημαντικό είναι, λόγω των φυσικών καταστροφών που εντείνονται τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε., να υπάρχει ένας ενισχυμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ώστε, όταν ένα κράτος-μέλος βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, να δέχεται βοήθεια από μια σειρά κρατών-μελών μέσα από μια κοινή εφεδρεία; Χθες, έγιναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν το πράσινο φως να προχωρήσει το σχέδιο αυτό με σκοπό να είναι έτοιμο ακόμα και το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματική αλλαγής και άλλων παραγόντων, πολυάριθμες φυσικές καταστροφές έπληξαν πολλές τις περιοχές της Ε.Ε. προκαλώντας μόνο το 2017 τον θάνατο 200 ατόμων, ενώ το οικονομικό κόστος είναι επίσης τεράστιο, με τις ζημιές που καταγράφηκαν το 2016 να υπολογίζονται στα 10 δισ.
Ο μηχανισμός (rescEU) θα έχει σκοπό να αντιδρά και να προστατεύει τους Eυρωπαίους πολίτες σε περίπτωση καταστροφών, δημιουργώντας μια κοινή εφεδρεία από τα κράτη-μέλη που θα περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και μέσα αντίδρασης σε ιατρικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης ή σε χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά συμβάντα.
«Με το rescEU, ο τωρινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. θα αναβαθμιστεί. Θα εξασφαλιστούν περισσότερες ικανότητες, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών και, πάνω απ’ όλα, αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες μας», δήλωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, δημιουργός του ενισχυμένου μηχανισμού.