Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη μη δεσμευτικές προτάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του ευρώ στις διεθνείς πληρωμές και τη χρήση του ως αποθεματικό νόμισμα, προκειμένου να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του δολαρίου.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Αυτό έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να σταματήσουν το εμπόριο με το Ιράν για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση του ευρώ ως προεπιλεγμένου νομίσματος σε συμβάσεις ενέργειας που συμφωνούνται μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και τη δημιουργία τιμών αναφοράς για το αργό πετρέλαιο σε ευρώ. Ενώ οι προτάσεις δεν αποτελούν δεσμευτική νομοθεσία, η ενδεχόμενη υιοθέτησή τους από το μπλοκ θα μπορούσε να ανεβάσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
“Η απόφαση για τη χρήση ενός νομίσματος πραγματοποιείται τελικά από τους συμμετέχοντες στην αγορά”, δήλωσε η Επιτροπή. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διεύρυνση του διεθνούς ρόλου του ευρώ ήταν η αναθεώρηση της νομισματικής ένωσης των 19 χωρών και η υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια από αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα.
Στα 20 χρόνια από την υιοθέτησή του, ο διεθνής ρόλος του ευρώ έφτασε στο αποκορύφωμά του στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας. Η χρήση του μειώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2007-08.
Η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η κυριαρχία του δολαρίου οφειλόταν στην υψηλότερη ρευστότητα, στη μείωση του κόστους συναλλαγής και στη χρήση της ως δείκτη αναφοράς στις αγορές βασικών προϊόντων και παραγώγων – προνόμια που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ένα ισχυρότερο ευρώ θα ήταν θετικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον ευρύτερο κόσμο, καθώς “θα συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”.