Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2018 παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση συγκριτικά με το 2017: Συνολικά 45.737 διελεύσεις έχουν καταγραφεί τους 11 μήνες (έως τον Νοέμβριο) του 2018. Όλο το 2017 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 35.052.
Παρόλα αυτά οι μεταναστευτικές ροές το 2015 ήταν πολύ περισσότερες. To έτος αυτό, τα ευρωπαϊκά σύνορα «βυθίστηκαν»: Συνολικά 853.650 άνθρωποι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή 2.300 κατά μέσο όρο ημερησίως.
Το έτος 2016, οι ροές μεταναστών μειώθηκαν στις 176.906, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε.
Η Τουρκία έλαβε το ποσόν των 6 δις ως αντάλλαγμα για μια ενισχυμένη συνεργασία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. κατά της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τη συνεργασία με την Ένωση, οι ροές προσφύγων και μεταναστών δεν σταμάτησαν ποτέ.
Ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία το 2018 θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν του 2013. Η Τουρκία παραμένει ένα φυσικό πέρασμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το 2015 εκείνοι που έκαναν το ταξίδι στη «Ζώνη Σένγκεν» προέρχονταν κυρίως από τη Συρία (σε ποσοστό 56%) το Αφγανιστάν (σε ποσοστό 24%) και το Ιράκ (σε ποσοστό 10%).
Για τους υπηκόους των χωρών αυτών, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου.
Αφγανοί πρόσφυγες στην Αθήνα ανέφεραν ότι κατέβαλαν έως και 8.000 δολάρια έκαστος για το ταξίδι από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους έως τη Γερμανία.
Σύγχρονοι δουλέμποροι αλλά και διευθυντές ξενοδοχείων, οδηγοί ταξί, ιδιοκτήτες καφετεριών και καταστημάτων τηλεφωνίας, πωλητές σωσιβίων έχουν αποκτήσει ολόκληρες περιουσίες από αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Η αγορά έχει καταστεί εξαιρετικά επικερδής για ειδικά εγκληματικά δίκτυα.
Καλά οργανωμένες ομάδες λαθροδιακινητών έχουν συστηθεί σε στρατηγικά σημεία διέλευσης: στα τουρκικά παράλια, στο Αιγαίο ακόμη και πολύ κοντά σε ελληνικά νησιά, αλλά και στη δυτική Θράκη, κατά μήκος του Έβρου.
Το 2015 κάθε επιβάτης όφειλε να καταβάλει 1.000 δολάρια για να μπει σε ένα φουσκωτό όπου στοιβάζονταν 40 με 50 άτομα. Πήρα συνέντευξη από τον επικεφαλής ενός μεγάλου δικτύου σύγχρονων δουλεμπόρων από τη Συρία, με έδρα τη Μερσίνη.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την παράνομη διακίνηση μεταναστών οργανώνονται σε χαλαρά συνδεδεμένα δίκτυα, σύμφωνα με την έκθεση της Europol και της Interpol.
Η διακίνηση μεταναστών αποτελεί μια πολυεθνική επιχείρηση, με τα άτομα που εμπλέκονται να προέρχονται από άνω των 100 χωρών, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.