Την προσήλωσή της στην επιδίωξη ενός ομαλού Brexit, με συμφωνία Λονδίνου και Βρυξελλών, επιβεβαίωσε η Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα των Βρετανών Συντηρητικών για το μέλλον της Τερέζα Μέι. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τη συμφωνία» που έχει ήδη επιτευχθεί, κάτι που είχε τονίσει μία ημέρα νωρίτερα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση των δύο γυναικών στο Βερολίνο. Αφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανοιχτοί σε διευκρινίσεις που θα διευκολύνουν την επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο, για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά μας μένει ακόμη κάποιος χρόνος».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι «θα ήταν προς όφελος όλων αν πηγαίναμε σε συμφωνημένο Brexit». Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα εγκρίνει τελικά τη συμφωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και για τις δύο περιπτώσεις, το συντεταγμένο και το άτακτο Brexit». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αναγνώρισε ότι το άτακτο Brexit θα είχε δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις και στη Γερμανία, τις οποίες η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του ινστιτούτου οικονομικών μελετών DIW ότι ένα άτακτο Brexit θα έπληττε βαριά την προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία. Στη σχετική έκθεση του ινστιτούτου επισημαίνεται ότι το αβέβαιο περιβάλλον που θα προκύψει θα οδηγήσει σε προσωρινή συγκράτηση δαπανών τόσο από τις εταιρείες όσο και από τα νοικοκυριά, κάτι που θα φρενάρει την ανάπτυξη.
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των «27» θα εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για το Brexit σήμερα το βράδυ, ύστερα από το δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει την πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ομολόγους της για τις περιπλοκές της επικύρωσης της συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα αποσυρθεί, αφήνοντας τους «27» να συζητήσουν το θέμα και να τοποθετηθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έκανε χθες παραλληλισμό ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και στους ηγέτες των αποσχιστικών ρευμάτων στην Καταλωνία. Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή πολιτικό, και στις δύο περιπτώσεις «επινοήθηκαν παράπονα και αδικίες για να αναγκαστούν οι λαοί να επιλέξουν μεταξύ δύο ταυτοτήτων, σε κλίμα πόλωσης, που δεν αφήνει χώρο για μετριοπάθεια και κατανόηση».