Η Ε.Ε. διεύρυνε χθες το περιεχόμενο της προσφυγής της κατά της Κίνας στον ΠΟΕ, καταγγέλλοντας την αναγκαστική μεταφορά τεχνογνωσίας από τις ξένες επιχειρήσεις στις κινεζικές σε μια σειρά νέων τεχνολογιών από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μέχρι τους σπόρους για τις αγροτικές καλλιέργειες. Η συγκεκριμένη καταγγελία επικεντρώνεται στο νομοθετικό πλαίσιο της Κίνας, που ρυθμίζει την έγκριση των επενδύσεων σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και σε βιοτεχνολογία όπως και την έγκριση της δημιουργίας κοινοπραξιών ανάμεσα σε βιομηχανίες διαφορετικών κλάδων. Οπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, το θέμα είναι ότι η Κίνα θέτει ως όρο σε όσες ξένες επιχειρήσεις επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες επιχειρήσεις και να μοιράζονται μαζί τους την τεχνογνωσία τους.
Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει πως η συγκεκριμένη πρακτική της Κίνας αντιβαίνει σε κανόνες του ΠΟΕ που προβλέπουν ισότιμη αντιμετώπιση εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσβαση των εταιρειών της Ε.Ε. στην αγορά της. Εχουν προηγηθεί επαφές ανάμεσα σε Ε.Ε., Ιαπωνία και ΗΠΑ με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού άλλων χωρών και προπαντός της Κίνας. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνουν τις εκτεταμένες επιδοτήσεις κρατικών εταιρειών και την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνογνωσίας. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν στο Reuters τις συντονισμένες κινήσεις των τριών πλευρών, αλλά τόνισαν ότι δεν πρόκειται για κοινή προσφυγή. Ταυτόχρονα με την Ε.Ε., αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν, έχουν προσφύγει στον ΠΟΕ οι ΗΠΑ καταγγέλλοντας τις ίδιες πρακτικές της Κίνας.
Σε πρώτη φάση η προσφυγή οδηγεί σε διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Αν δεν βρεθεί λύση σε διάστημα 60 ημερών, τότε η Ε.Ε. θα ζητήσει τη σύσταση επιτροπής που θα αποφανθεί επί του θέματος.
Έντυπη