ΜΑΡΑΚΕΣ. Ηγέτες και εκπρόσωποι 164 χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπέγραψαν χθες στο Μαρακές του Μαρόκου το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, το οποίο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αποκάλεσε «οδικό χάρτη για να αποτραπεί το χάος». Απαντώντας στις επικρίσεις του συμφώνου από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αυστρίας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ο Γκουτιέρες υπογράμμισε ότι το σύμφωνο δεν υπαγορεύει τη μεταναστευτική πολιτική των χωρών που το υπέγραψαν.
Το σύμφωνο είναι μη δεσμευτικό και δεν ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει τη μετανάστευση. Στις σελίδες του περιλαμβάνονται αρχές για την προστασία ανθρώπων που υποχρεώνονται να διασχίσουν σύνορα, για την ενσωμάτωσή τους στις χώρες υποδοχής και για τη διεθνή συνεργασία σε περίπτωση απέλασής τους στις χώρες καταγωγής.
Ο Γκουτιέρες χαρακτήρισε «κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση» το γεγονός ότι 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν από το 2000 και υπενθύμισε ότι ο μεγάλος όγκος των μεταναστευτικών ροών δεν κινείται από Νότο προς Βορρά αλλά από τη μία χώρα του Νότου στην άλλη.
«Εχει γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο απόπειρα μετατροπής του συμφώνου αυτού σε κάτι το οποίο δεν είναι», είπε στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, η κυβέρνηση του οποίου έχασε τη στήριξη του αντίθετου προς το σύμφωνο φλαμανδικού κόμματος N-Va. Ο Μισέλ μετέβη παρ’ όλα αυτά στο Μαρακές, καθώς άλλα βελγικά κόμματα υποστήριξαν στο Κοινοβούλιο την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας.
Από το βήμα της συνόδου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η υιοθέτηση συμφώνου δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή. «Το επόμενο διάστημα είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις» και «να αναγνωρίσουμε ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετανάστευση», υπογράμμισε. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διακυβερνητική διάσκεψη του ΟΗΕ στο Μαρακές «θέτει την Ελλάδα στον πυρήνα της συμμαχίας των κρατών που εργάζονται για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών παγκοσμίως».