Το Σύμφωνο που ενέκρινε ο ΟΗΕ δεν ψήφισαν οι ΗΠΑ και η Ουγγαρία και δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, όσο το αντίστοιχο για τη μετανάστευσης. Επίσης τρεις χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνα για τους Πρόσφυγες δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όπως και το αντίστοιχο για τη μετανάστευση, ενώ και τα δυο προέρχονται από τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα το 2016 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, που εδρεύει στη Γενεύη και επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιταλός Φίλιπο Γκράντι. Στόχος του είναι να βελτιωθεί η διαχείριση των μαζικών ροών προσφύγων και να αντιμετωπιστούν οι παρατεταμένες καταστάσεις κρίσης. Όπως είπε η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα από τον Ισημερινό, θα βοηθήσει στην παροχή βοήθειας και προστασίας στους 25 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο.
Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς στόχους: την ελάφρυνση των πιέσεων που ασκούνται στις χώρες υποδοχής, την ενίσχυση της αυτονομίας των προσφύγων, την διεύρυνση της πρόσβασης σε λύσης με τη βοήθεια τρίτων χωρών και τη δημιουργία, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στις πατρίδες τους.
Σε αντίθεση με το Σύμφωνο για τους μετανάστες, οι ΗΠΑ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο για τους πρόσφυγες, που διήρκεσαν 18 μήνες.
Το Σύμφωνο για τους μετανάστες, από το οποίο έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες, είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση και να επικυρωθεί την Τετάρτη.