Εικονικές και όχι πραγματικές είναι οι περισσότερες «μεταναστεύσεις» ελληνικών επιχειρήσεων, που αναζήτησαν χαμηλότερη φορολογία, αλλά έχασαν
Στην τσιμπίδα της εφορίας έπεσαν εκατοντάδες επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε Κύπρο και Βουλγαρία επιζητώντας μικρότερη φορολόγηση, αλλά την… πάτησαν και πληρώνουν κανονικά φόρους στην Ελλάδα!
Η συγκεκριμένη κατηγορία των επιχειρήσεων, έχει τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, καθώς οι περισσότερες «μεταναστεύσεις» είναι εικονικές και όχι πραγματικές. Δηλαδή ασκούν κανονικά τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, αλλά θεωρούσαν ότι θα πλήρωναν φόρο εισοδήματος σε Κύπρο και Βουλγαρία όπου μετέφεραν τις έδρες τους.
Ωστόσο οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν την εικονικότητα της μεταφοράς, μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών τιμολογίων κ.λπ. και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.
Αρκετοί επιχειρηματίες παρασύρθηκαν από λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, που υπόσχονταν εξαιρετικά μειωμένους φόρους, σε όσους μεταφέρουν την έδρα σε Κύπρο και Βουλγαρία ή ιδρύσουν νέα εταιρεία (στις χώρες αυτές) αλλά να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παγιδεύτηκαν.
Εκτός από τον κανονικό φόρο εισοδήματος τους καταλογίζουν επιπλέον και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τηναποφυγή της φορολογίας.
Η Κύπρος και η Βουλγαρία, παρότι είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζονται χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Τέτοιες χώρες είναι εκείνες που ο φορολογικός τους συντελεστής είναι ίσος ή μικρότερος του 50% του ελληνικού φορολογικού συντελεστή.
Στην Κύπρο ο φόρος στα κέρδη ανέρχεται στο 12,5%, ενώ δεν υπάρχει φόρος στη διανομή μερίσματος, ενώ στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής είναι ακόμα χαμηλότερος και ανέρχεται στο 10%. Στην Ελλάδα ο φόρος επί των κερδών ανέρχεται στο 29%.
Ακόμη, η εικονική μεταφορά μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβότερα, καθώς, εάν ο έλεγχος διαπιστώσει ότι υπάρχουν διανεμηθέντα κέρδη (μερίσματα), τα συγκεκριμένα ποσά θα φορολογηθούν ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές από 22% από το πρώτο ευρώ και έως 45% (για πάνω από 40.000 ευρώ).
Ο έλεγχος
Στις περιπτώσεις των εταιρειών που μετέφεραν την έδρα τους στις δύο αυτές χώρες (ή σε άλλη) ή έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε ελέγχους, ώστε να διαπιστώσει εάν πράγματι η έδρα είναι στο εξωτερικό ή είναι εικονική.
Κατ΄ αρχήν ελέγχονται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις που πιστοποιούν την πραγματική ή εικονική έδρα, όπως είναι:
- Ο τόπος συνεδρίασης του Δ.Σ. της εταιρείας, που πρέπει να πραγματοποιείται στη χώρα της έδρας και όχι στην Ελλάδα.
- Η πραγματική Διοίκηση, που προκύπτει από τον τόπο υπογραφής συμβάσεων και των πρακτικών εταιρείας.
- Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας
- Οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών
- Η φορολογική κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Εάν από τον συγκεκριμένο έλεγχο διαπιστωθεί ότι η εικονικότητα της έδρας, τότε ακολουθεί ο ουσιαστικός φορολογικός έλεγχος και ο καταλογισμός προστίμων.
Κατά τον έλεγχο, το βάρος πέφτει στους κύριους προμηθευτές της εταιρείας. Εξετάζεται συγκεκριμένα η χώρα προέλευσής τους, εάν η τιμολόγηση σχετίζεται με επιχείρηση που έχει έδρα σε μη συνεργάσιμα κράτη (offshore) ή σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Εφόσον εντοπιστούν τέτοιες συναλλαγές, ελέγχεται αν οι επιχειρήσεις αυτές (η ελληνική και η αλλοδαπή) είναι συνδεδεμένες και μπορούν να θεωρηθούν όμιλος.