Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας, Αικατερίνη Χριστοφορίδου, συζητήθηκαν την Παρασκευή οι προσφυγές Συλλόγων κ.λπ. κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη ;«Βόρεια Μακεδονία».
Προσφεύγοντες είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), η Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και ο δικηγόρος Γεώργιος Κόκκας.
Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Το βασικό θέμα που καλείται να επιλύσει το ΣτΕ στην υπόθεση αυτή είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η συμφωνία των Πρεσπών.
Οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η βούληση του πρωθυπουργού είναι αντίθεση στη λαϊκή βούληση.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου τόνισαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ. Και πρόσθεσαν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.