Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση έχει αντιμετωπιστεί από τους Ευρωπαίους με τρόπο αναποτελεσματικό και επικίνδυνο.
Κάποιοι κεντρο-ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν με… καλό μάτι την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα και δημιουργούν το ανάλογο κλίμα. Σύμφωνα με το Militaire.gr υπάρχουν σχέδια αλλά και πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα για άσκηση με σενάριο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων. Η άσκηση θα γίνει στην Ουγγαρία του Όρμπαν.
Οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης πίστεψαν ότι η πολιτική «παρκαρίσματος ανθρώπων» σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα ήταν λύση του προβλήματος.
Πλέον, χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, συζητιέται όλο και περισσότερο από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Η Αυστρία έχει αναλάβει να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα και αυτό το διαπίστωσαν οι επιτελείς του ΥΠΕΘΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.
Ο Μάριο Κούνασεκ στη συνάντηση που είχε με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στο μεταναστευτικό. Τι είπε:
• Δεν επιθυμεί την επανάληψη της κατάστασης που δημιουργήθηκε το 2015 και γι’ αυτό «επιδιώκει την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχει δημιουργήσει μείζονα προβλήματα» και ανέφερε ότι «η υποστήριξη των περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών, κοστίζει περί τα 2 δισ. ευρώ, ετησίως, όσο είναι περίπου και ο προϋπολογισμός του αυστριακού υπουργείου Άμυνας». Ο Κούνασεκ θεωρεί ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και ότι «η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών της συνόρων».
Πως θα γίνει αυτό το τελευταίο;
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «απαιτείται η συνεργασία των πολιτικών και στρατιωτικών φορέων και δυνάμεων…κάτι το οποίο προτίθεται να θέσει η αυστριακή προεδρία». Ζήτησε την στήριξη της ελληνικής πλευράς και προσκάλεσε την Ελλάδα να συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση που θα γίνει εντός του 2019 στην Ουγγαρία με σενάριο την αντιμετώπιση μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης.
Τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας συνόδευε ο Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας Γιόχαν Φρανκ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι προσφυγικές ροές μέσω της βαλκανικής οδού αυξήθηκαν κατά 300%. Η ελληνική πλευρά απέφυγε ευγενικά την πρόσκληση για την άσκηση στην Ουγγαρία με την γνωστή απάντηση ότι «το θέμα θα εξεταστεί».
Αν παρόλα αυτά επικρατήσει στην Ευρώπη η άποψη της χρησιμοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη και άβολη θέση, αφού είναι προφανές ότι το «στρατιωτικό τείχος» ανάσχεσης δεν μπορεί να στηθεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη χώρα μας. Η Ελλάδα που έχει εμπειρία από πρώτο χέρι στο θέμα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, γνωρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ότι η χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να έχει παρά μόνο πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.