Έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 είναι το ποσό των αναδρομικών που διεκδικούν οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων + 250 δώρο Πάσχα + 250 επίδομα άδειας) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και στρατιωτικούς (όπως και για τους διαδίκους δικαστικούς υπαλλήλους) που έλαβε χώρα από 1.1.2013 με τον ν. 4093/2012 (περ. 1 της υποπ. Γ1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου αυτού) είναι αντισυνταγματική.
Ακόμη, το ΣτΕ δεν όρισε τίποτα αναφορικά με το πότε θα ισχύσει η αντισυνταγματικότητα αυτή, ήτοι αναδρομικά ή για το μέλλον (δηλαδή από τη δημοσίευσή της και εφεξής).
Ωστόσο, οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον ν. 3833/10 και τον ν. 3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015, του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνταγματικές.
Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά, θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Πάντως, η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εξάλλου η απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Τα βήματα
Δεδομένων αυτών, νομικοί κρίνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν τις παρακάτω κινήσεις μέχρι σήμερα:
- Εκτυπώνουν τη σχετική αίτηση, τη συµπληρώνουν µε τα στοιχεία τους και την υπογράφουν. Το έντυπο αίτησης έχει προτείνει η Α∆Ε∆Υ και απευθύνεται σε όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους.
- Η αίτηση υποβάλλεται στη ∆ιεύθυνση Μισθοδοσίας της υπηρεσίας από την οποία µισθοδοτείται ο εκάστοτε υπάλληλος και κοινοποιείται στο ΝΣΚ.
- Προσοχή, κρίσιµο είναι να λάβει ο υπάλληλος αριθµό πρωτοκόλλου της αίτησής του για τυχόν µελλοντική χρήση.