Θα επαναφέρουμε την αλιεία στη θέση που της αρμόζει, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Η δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα να διενεργεί ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις σε αλιευτικά σκάφη με ελληνική σημαία, τα οποία δραστηριοποιούνται σε διεθνή ύδατα, δίνεται μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
«Ξεκινήσαμε την τιτάνια προσπάθεια που έχουμε δεσμευτεί και δρομολογήσει για την ανάταση του κλάδου της αλιείας. Υπάρχουν πολλά κενά και υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν και με συστηματική δουλειά και σεβασμό προς τους Έλληνες αλιείς θα επαναφέρουμε την αλιεία στη θέση που της αρμόζει», τονίζει, σε δήλωσή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
«Ήδη είναι έτοιμες οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ, οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα επεξεργαζόμαστε το νομοσχέδιο για την αλιεία και τους αλιείς μας, το οποίο θα φέρουμε στη Βουλή στις αρχές του 2019 και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, όπως η επαναφορά των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, ρυθμίσεις για την αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι κ.ά.» προσθέτει ο κ. Αραχωβίτης.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνεται η υποχρέωση σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των μισθίων των μισθώσεων των εκμεταλλεύσεων των λιμνοθαλασσών.
Επίσης, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
- Παρατείνεται η εναρμόνιση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας με τον ν. 4282/2014.
- Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την αλιεία των ολοθουρίων, όπου αυξάνεται το μήκος του σωλήνα της καταδυτικής συσκευής από 30 στα 70 μέτρα για λόγους ασφάλειας των δυτών.
- Παρατείνεται η υποχρέωση τοποθέτησης συσκευών VMS και ERS στα υπόχρεα σκάφη που αλιεύουν ολοθούρια, ώστε να ενεργοποιηθεί πρώτα το Μέτρο του ΕΠΑΛΘ 2014-2020, μέσω του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί η αγορά αυτών των συσκευών.