Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών καθώς και το timing των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο ραντάρ των επενδυτών κατά το ετήσιο συνέδριο της Capital Linkστη Νέα Υόρκη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, “οι επενδυτές έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες και συζητούν για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και παίρνει ο ιδιωτικός τομέας”, υπογραμμίζοντας ουσιαστικά τη βασικότερη αιτία που το ελληνικό Χρηματιστήριο εδώ και επτά και πλέον μήνες, καταγράφει ιδιαίτερα αδύναμη πορεία, με την κεφαλαιοποίησή του αλλά και αυτήν των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών να έχουν “γονατίσει”, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος που επιμένει – πλην μερικών… διαλειμμάτων – αποτελεί απόδειξη του πολύ χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ελληνικά assets.
Λίγες ημέρες πριν το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – σε ημερίδα που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Λονδίνο – αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα. Η Eurobank ανέφερε ότι προχωράει στην εφαρμογή του σχεδίου επιθετικής μείωσης των NPEs, η Alpha Bank σημείωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπαραγάγει το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank, προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης (dilution), η Εθνική σημείωσε ότι θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα Tier-2, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (P2G), ενώ η Πειραιώς σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και “επιπλέον εργαλεία” το 2020.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη είναι μία σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο, σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Oρισμένες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο των τραπεζιτών, όσο και των επενδυτών στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο Julien Petit, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, σε ειδικό πάνελ του συνεδρίου της Capital Link με θέμα τις ελληνικές τράπεζες, τα τελευταία 3 χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, σήμερα διαπραγματεύονται κατά ένα μικρό ποσοστό της αξίας με την οποία ο κλάδος ανακεφαλαιοποιήθηκε το 2015. Όπως τόνισε, ενώ οι τράπεζες διαχειρίζονται τις εκθέσεις τους σε NPEs, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν. Μόνο αυτό θα τους επιτρέψει να στρέψουν την προσοχή τους στην υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, επεσήμανε πως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται συνεχώς, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μετασχηματίζουν γρήγορα τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα τους.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε πρέπει συγχρόνως να διατηρήσει τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πως οι συστημικές τράπεζες προχωρούν στη μείωση των NPEs, διατηρώντας τα κεφάλαιά τους και ενισχύοντας τα αποθέματα ρευστότητας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για εταιρική πίστωση η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν την κερδοφορίας
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Martin Czurda σημείωσε πως οι σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό πλαίσιο διαχείρισης των NPLs τραπεζών, οι οποίες συνοδεύονται από βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ο κ. Πάνος Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της “ΕΥ Ελλάδος”, σημείωσε πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα συνεκτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του θέματος των NPEs των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΚΤ και του SSM. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να επικεντρωθούν στις πρόσθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.