Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, θα δείξει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει τις αποφάσεις της η Σύνοδος Κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου.
Τα δύο ζητήματα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ESM, παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσιονομικών μηχανισμών.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης κρίνεται στα δύο επόμενα βήματα, το πώς θα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF) και το αν θα προχωρήσει η συγκρότηση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. Για το πρώτο βήμα η σύγκλιση θέσεων φαίνεται να είναι αρκετά ώριμη ώστε να καταλήξει σε συμφωνία με βάση την οποία ο ESM θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του SRF σαν τελευταίο “καταφύγιο” εάν και εφόσον το Ταμείο αυτό χρειασθεί νέα κεφάλαια σε περίπτωση εκτεταμένης τραπεζικής κρίσης.
Ο επικεφαλής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε σε δημόσια ομιλία του προχθές ότι “Ο ESM θα παράσχει αυτή την εγγύηση, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο το 2024…”.
Για το δεύτερο βήμα η κατάσταση είναι μάλλον απίθανο να καταλήξει σε απόφαση καθώς ο όγκος των NPLs παραμένει σε απαγορευτικό επίπεδο σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που ενισχύει την αρνητική θέση πολλών άλλων χωρών που βάζουν την απομείωση των NPLs σαν προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της κοινής ασφάλισης καταθέσεων με ενιαίο τρόπο.
Η επέκταση του ρόλου του ESM αποτελεί ένα άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και αφορά τέσσερα διαφορετικά μέτωπα.
Ο ESM θα δώσει στήριξη για το SRF, θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά εθνικά προγράμματα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αξιολογηθεί μια νέα δέσμη εργαλείων δανεισμού με προληπτικό χαρακτήρα και θα εξετασθούν σχέδια βελτίωσης των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα, δηλαδή την παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση μιας κρίσης χρέους σε μία χώρα εξετάζεται το πλαίσιο των προϋποθέσεων που αυτή θα γίνεται. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ρέγκλινγκ “όταν μια χώρα υποβάλλει αίτηση για δάνειο, ο ESM θα παρουσιάσει μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και θα διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της” πριν προχωρήσει σε δική του χρηματοδότηση στη χώρα αυτή.
Στην ατζέντα του Eurogroup αλλά και του Ecofin βρίσκεται τρεις φορές η Ελλάδα, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση στα -πολλά- διαφορετικά επίπεδα εποπτείας που έχουν διαμορφωθεί την μετά μνημονίου εποχή.
Η Ελλάδα θα αποτελέσει το 2ο θέμα συζήτησης την Δευτέρα αναφορικά με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Θα γίνει από την Κομισιόν επικαιροποιημένη παρουσίαση των ανοικτών μετώπων στο πεδίο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Επίσης, θα τεθούν προς πολιτική έγκριση τα μέτρα του ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2019 με τη μη μείωση των συντάξεων και τα “αντίμετρα”.
Την επόμενη ημέρα σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ θα εγκριθεί η εκκίνηση της εις βάθος έρευνας για μακροοικονομικές “ανισορροπίες” στην Ελλάδα μέσα από την διαδικασία που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στο οποίο πλέον εντάσσεται η Ελλάδα.