Αθλιότητα: Οι Τούρκοι κρύβουν τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα για να γίνει τζαμί

140

ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ!

Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις τις τουρκικής εφημερίδας «Sabah», σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεπιχειρεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει μια ιστορική εκκλησία, την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, σε τζαμί.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι, προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν με ειδικές πλάκες και με κουρτίνες!

«Αυτή τη λύση επέλεξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων», αναφέρει – μεταξύ άλλων – το δημοσίευμα της «Sabah».

sabah

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι το Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της Αμισού είχε απορρίψει τα σχέδια της τουρκικής Επιτροπή Προστασίας Μνημείων, τα οποία προέβλεπαν την οριστική μετατροπή ενός ιστορικού μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Όπως καθίσταται φανερό, ο Ερντογάν και το σινάφι του θέλουν να εξαφανίσουν με κάθε μέσο ό,τι έχει σχέση με τη χριστιανική πίστη και την Ορθοδοξία!

Κατά τα λοιπά, η ιστορική εκκλησία, η οποία δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, βρίσκεται σε φάση αναπαλαίωσης και φαίνεται πως η Επιτροπή Προστασίας Μνημείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το pontos-news.gr, η Αγία Σοφία, έργο στα χρόνια του Μανουήλ Α’ Μεγάλου Κομνηνού, διακοσμήθηκε με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην περίοδο της «παλαιολόγειας αναγέννησης». Αυτά τα έργα καλύφθηκαν όπως-όπως προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί, και μόνο μερικές σκηνές της Παλαιάς Διαθήκης γλίτωσαν από το σοβά.

Σημειώνεται πως ήδη το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Τραπεζούντας, προσέφυγε στην τουρκική Δικαιοσύνη ζητώντας να παραμείνει η εκκλησία ως μουσείο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο με διεθνή αξία και ότι οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτό είναι αντίθετες με τις αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!