ΚΥΠΡΟΣ : Πρώτη φυλάκιση για οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών

86
Την πρώτη ποινή φυλάκισης για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών επέβαλε χθες δικαστήριο στη Λάρνακα σε 25χρονο οδηγό. Είναι η τρίτη υπόθεση χρήσης ναρκωτικών κατά την οδήγηση που φτάνει στα δικαστήρια, τα οποία στέλλουν σαφέστατο μήνυμα ότι τέτοιου είδους αδικήματα θα τιμωρούνται αυστηρά.
Συγκεκριμένα, χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε 25χρονο, από τη Λάρνακα, σε ποινή φυλάκισης 45 ημερών, αφού τον βρήκε ένοχο σε σχέση με αδίκημα που αφορούσε οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Άλλο δικαστήριο στην Πάφο καταδίκασε, τον περασμένο μήνα, οδηγό σε τέσσερις μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή αφότου αυτός εντοπίστηκε να βρίσκεται στο τιμόνι, ενώ είχε καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες. Επίσης του στέρησε την άδεια οδήγησης για έναν χρόνο.
Η τρίτη περίπτωση που έφτασε στο δικαστήριο αφορούσε οδηγό, ο οποίος πιάστηκε να κινείται με το όχημά του στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Το δικαστήριο τού επέβαλε ποινή προστίμου 750 ευρώ, ενώ διέταξε να πληρώσει τα έξοδα, ύψους 180 ευρώ, του Κρατικού Χημείου και του στέρησε το δικαίωμα να οδηγεί για τέσσερις μήνες. Η καταδίκη επιβλήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018 από τον επαρχιακό δικαστή Χρήστο Ρασπόπουλο. Με τις ποινές αυτές φαίνεται πως τα δικαστήρια στέλλουν στους οδηγούς το μήνυμα ότι η τιμωρία που αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτή της φυλάκισης, προτρέποντας έτσι τους χρήστες ναρκωτικών να μην πιάσουν στα χέρια τιμόνι όταν θα κάνουν χρήση ουσιών.
Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του νάρκοτεστ έχουν εντοπιστεί πέραν των 160 οδηγών να είχαν κάνει χρήση ουσιών πριν πιάσουν στα χέρια τους τιμόνι, αριθμοί πολύ αυξημένοι, με την Τροχαία να επισημαίνει τους κινδύνους από τέτοιες καταστάσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 5% περίπου των θανατηφόρων δυστυχημάτων έχουν ως αιτία τη χρήση ναρκωτικών, ή τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, ή συνδυασμό των δύο, ή ναρκωτικών και με υπερβολική ταχύτητα.
Το αξιοσημείωτο είναι πως η Τροχαία έχει καταγγείλει τα ίδια πρόσωπα δύο ή και τρεις φορές για το αδίκημα της χρήσης ναρκωτικών, γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι δεν συνετίζονται ή αψηφούν τους κινδύνους που υπάρχουν.
Διαβάστε αυτό πριν αποχωρήσετε!
Το Νομικό μας Γραφείο απευθύνεται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις προσφέροντας δωρεάν νομική ενημέρωση, μέσω νομικής αποδελτίωσης και ποικίλων νομικών πληροφοριών, που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας. Ένα Like στις σελίδες μας κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει για όλους μας μία ηθική αναγνώριση και θα ενισχύσει το έργο μας. 
Σας ευχαριστούμε!