Την απροθυμία των ελληνικών επιχειρήσεων να αιτηθούν τη λήψη νέων δανείων για την υλοποίηση επενδύσεων και όχι μόνο καταδεικνύει νέα έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με αυτή, προκύπτει πως τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει αίτηση για νέα χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων, της χαμηλής κερδοφορίας αλλά και της άρνησης χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε άλλες έρευνες.
Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 908 επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τις εταιρείες που λένε όχι στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, το 32% των επιχειρήσεων αρνείται να αιτηθεί τη χορήγηση νέου δανείων όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων αλλά και της δραστηριοποιήσης των funds στην ελληνική αγορά και του φόβου ότι αν δεν πάει κάτι καλά τα δάνεια τους, ίσως και τα κλειδιά της εταιρείας τους, μεταβιβαστούν σε αυτά.
Η απροθυμία αυτή συνδέεται και με τις πιέσεις που έχει δεχθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων την τελευταία πενταετία. Για το 65% του δείγματος η κερδοφορία της επιχείρησης του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία, με το 52% να κάνει θετική πρόβλεψη για τα έσοδα της εταιρείας του στο προσεχές μέλλον.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου συνδέεται με τις ρυθμίσεις δανείων. Μόλις το 17% δηλώνει ότι επιθυμεί να προβεί σε ρύθμιση, εξ αυτού του ποσοστού το 55% επιθυμεί να ρυθμίσει τα δάνειά του μέσω των τραπεζών και μόλις το 12% μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή το Capital.gr προκύπτει πως ενώ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.219 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί μόλις 6.174 αιτήσεις ενώ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους 1.289 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες,
Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, στις 74 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υποβληθεί μόλις 2.373 αιτήσεις και εξ αυτών μόνο 146 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.