«Ανάσα» σε χιλιάδες παλιννοστούντες ομογενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, δίνει απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου οι δανειολήπτες, στην συγκεκριμένη περίπτωση μια οικογένεια παλιννοστούντων ομογενών με τρία παιδάκια, δεν είχαν κανένα δόλο, όπως ισχυρίζονταν η τράπεζα όταν έλαβαν το δάνειο, ενώ το πιστωτικό ίδρυμα δεν έλεγξε ως όφειλε την πιστοληπτική ικανότητα των 45χρονων συζύγων.
Σύμφωνα με την απόφαση το δάνειο των 60.000 ευρώ, γνωστό και ως «ποντιακό δάνειο» στην πιάτσα των δικηγόρων που ασχολούνται με υπαγωγές νοικοκυριών στον νόμο Κατσέλη, που με τους τόκους θα έφτανε τις 78.000 ευρώ «κουρεύτηκε» σε μόλις 18.000 ευρώ, ενώ η αποπληρωμή του ποσού έχει ορίζοντα εικοσαετίας.
Όπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος της οικογένειας, Αθανάσιος Παπαναστασίου η απόφαση 4774/2018 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης αποτελεί δεδικασμένο για χιλιάδες παλιννοστούντες ομογενείς της χώρας. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος περίπου 40.000 παλιννοστούντες, τα 2/3 αυτών βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, την περίοδο 2003-2005 έλαβαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τράπεζες δάνεια ύψους 60.000 ευρώ έκαστος για να αποκτήσουν σπίτι.
«Οι άνθρωποι αυτοί άφησαν περιουσίες και ξεκίνησαν μια νέα ζωή και άρπαξαν την ευκαιρία για να αποκτήσουν ένα κεραμίδι στην νέα τους πατρίδα» λέει ο κ. Παπαναστασίου. «Ο δικαστής με την απόφαση που καταφέραμε παραδέχεται ότι δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά των δανειοληπτών, και η τράπεζα δεν έλεγξε εάν αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονταν χωρίς ασφάλεια κατά βάση μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν διότι είχε χορηγηθεί με εγγύηση ελληνικού δημοσίου» λέει ο κ. Παπαναστασίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο το δικαστήριο αποφάσισε οι πελάτες του να πληρώνουν το ποσό των 40 ευρώ έκαστος το μήνα για δέκα μήνες οπότε και ορίστηκε νέα δικάσιμος.
«Σίγουρα η απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για άλλες αποφάσεις που μπορεί να εκδοθούν στο μέλλον. Το θέμα των ποντιακών δανείων απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρει από την πλευρά της η δικηγόρος, Μαρία Πεΐδου.