Δεκτή η αίτηση προτίμησης που υποβλήθηκε εκ μέρους χιλιάδων δανειοληπτών με ρήτρα ελβετικού φράγκου προς τον Άρειο Πάγο.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, αναφέρεται:
«Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω αίτηση προτίμησης κατατέθηκε σε αντίκρουση του αιτήματος της αντίδικου τράπεζας για αναβολή της υπόθεσης με ημερομηνία δικασίμου να ορίζεται τότε από την έδρα (12 ολόκληρους μήνες αργότερα) ήτοι στις 2-12-2019, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων οικογενειών υπό τον φόβο των πλειστηριασμών που προμηνύονται.
Νέα δικάσιμος ορίστηκε η αμέσως πιο κοντινή ημερομηνία που υπήρχε διαθέσιμη, δηλαδή στις 20-05-2019.
Την ίδια στιγμή την ανησυχία του εκφράζει ο Πρόεδρος των δανειοληπτών, Παντελής Αντωνιάδης σημειώνοντας από πλευράς του την επιτακτική ανάγκη άμεσης δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι μόνο.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινιστεί πως η αίτηση που συντάχθηκε από τον Καθηγητή Νομικής, Βενιέρη Ιάκωβο και η οποία έγινε δεκτή, αφορά μεταξύ άλλων πέραν των 4.000 μεμονωμένων φυσικών προσώπων όπως ακριβώς αναφέρονται στο αναιρετήριο (διάδικα μέλη ΣΥΔΑΝΕΦ).
Το αιτιολογικό της αίτησης προτίμησης που έγινε δεκτό από τον Άρειο Πάγο αναφέρει μεταξύ άλλων πως:
α. Τα παραπεμφθέντα θέματα στην Πλήρη Ολομέλεια δεν εξαντλούν τη σχετική προβληματική, παράλληλα δε αφορούν μεμονωμένη ατομική υπόθεση δανειολήπτη, ενώ με την ήδη κατατεθείσα συλλογική αγωγή θα κριθούν σειρά σοβαρών αιτιάσεων που έχουν διχάσει την κρίση των δικαστηρίων .
β. Εκκρεμούν εκατοντάδες υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίων ουσίας εκ των οποίων αρκετά δικαστήρια ουσίας έχουν αναστείλει την έκδοση οριστικής απόφασης μέχρι την έκδοση απόφασης επί της συλλογικής αγωγής.
γ. Τέλος, τα ζητήματα που θα κριθούν επί συλλογικής αγωγής στον Άρειο Πάγο εμφανίζουν ευρύτατο ενδιαφέρον. Τούτο επιβεβαιώνεται άνευ ετέρου από το γεγονός ότι μόνον στη δίκη της εν λόγω συλλογικής αγωγής άσκησαν πρόσθετη παρέμβαση περισσότεροι από 4.400 δανειολήπτες».