Δικαίωση για Τούρκο πολίτη που προσέφυγε ενώπιόν του, μετά την επίθεση με πυροβολισμούς που δέχθηκε από αστυνομικό.
Τη σχεδόν παγιωμένη τακτική των τουρκικών δικαστικών αρχών να ρίχνουν στα …μαλακά αστυνομικούς που προβαίνουν σε κατάχρηση της εξουσίας τους, ασκώντας βία ή ακόμη και πυροβολώντας πολίτες, στηλιτεύει με απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Με απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ δικαιώνει Τούρκο πολίτη που προσέφυγε ενώπιον του, μετά την επίθεση με πυροβολισμούς που δέχθηκε από αστυνομικό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και τη μετέπειτα αναπηρία του σε ποσοστό 27%.
Τα όσα καταγράφονται για το περιστατικό στην απόφαση του Στρασβούργου πραγματικά προκαλούν σοκ. Το συμβάν έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2007 όταν το θύμα και ο αδελφός, ενώ βρίσκονταν στο δρόμο για την εργασία τους, δέχθηκαν σήμα από αστυνομικούς να σταματήσουν.
Τα δυο αδέλφια ακινητοποίησαν το όχημά τους και κατά τη διάρκεια του ελέγχου ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τους επιδείξουν τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Τότε εκείνοι άρχισαν να χτυπούν τον αδελφό του θύματος και να ψεκάζουν τον ίδιο με δακρυγόνα. Όταν το θύμα επιχείρησε, με ένα ξύλο που εντόπισε στο σημείο, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε τρεις φορές στην κοιλιακή χώρα!
Αιμόφυρτος ο άτυχος άνδρας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και οι γιατροί ενημέρωσαν τους οικείους του ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει τη ζωή του. Ο 45χρονος σήμερα άνδρας κατάφερε τελικά να παραμείνει στη ζωή, ωστόσο για χρόνια πάλευε με εφιαλτικές μνήμες. Μάλιστα, το 2008 διαγνώστηκε με μετατραυματική διαταραχή άγχους και σοβαρή κατάθλιψη, συνέπεια της επίθεσης με σφαίρες που είχε δεχθεί.
«Κατά …λάθος»
Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης με τον κατηγορούμενο αστυνομικό να υποστηρίζει ότι πυροβόλησε …κατά λάθος τρεις φορές το θύμα και το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε φυλάκιση μόλις πέντε μηνών και μάλιστα με αναστολή.
Το θύμα άσκησε έφεση κατά της παραπάνω απόφασης ζητώντας να μην ανασταλεί η ποινή του αστυνομικού αλλά η έφεσή του απορρίφθηκε το 2010. Όσον αφορά στο σκέλος των αστικών του διεκδικήσεων, ο άτυχος άνδρας ακόμη και σήμερα αναμένει να αποζημιωθεί από το τουρκικό κράτος για τη βία που υπέστη.
Επικαλούμενος το δικαίωμα στη ζωή προσέφυγε εν τέλει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι τα δικαστήρια της χώρας του είχαν επιβάλει πολύ μικρή ποινή στον αστυνομικό, την οποία μάλιστα εκείνος ποτέ δεν εξέτισε, καθώς του χορηγήθηκε αναστολή.
Το Στρασβούργο δικαίωσε τον προσφεύγοντα κρίνοντας πως η ποινή που επέβαλαν τα τουρκικά δικαστήρια στον αστυνομικό για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα ήταν εξαιρετικά επιεικής, ενώ η αναστολή στην έκτισή της ποινής του δεν διασφάλιζε την πρόληψη παρόμοιων παράνομων πράξεων.
«Το δικαστήριο έχει ήδη διαπιστώσει ότι η διαδικασία αναστολής των αποφάσεων ήταν μία από τις κύριες πρακτικές που υιοθέτησαν τα τουρκικά δικαστήρια και που επέτρεψαν στους δράστες παρόμοιων αδικημάτων να αποφύγουν την πραγματική έκτιση της ποινής και την τιμωρία» αναφέρουν στην απόφαση που εξέδωσαν οι δικαστές στο Στρασβούργο, σημειώνοντας ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκαν βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως το άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή.
Με το σκεπτικό αυτό το ΕΔΑΔ δικαίωσε το θύμα και του επιδίκασε συνολική αποζημίωση 68.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.Δείτε επίσης