Τα πάμπολλα ονόματα που έχει δε γλίτωσαν έναν αλλοδαπό από τα ισόβια που επέβαλε σε αυτόν και το συγκατηγορούμενο και ομοεθνή του χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για καλλιέργεια χασισοφυτείας 309 δενδρυλλίων το καλοκαίρι του 2017, αποσκοπώντας σε όφελος που ξεπερνά τα 75.000 ευρώ.
Παράλληλα, το δικαστήριο τους επέβαλε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ στον καθένα και διέταξε μετά την έκτιση της ποινής την απέλασή τους και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για 10 χρόνια.
Αποτυπώματα
Όπως κατέθεσαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Σπάρτης, η φυτεία εντοπίσθηκε από το ελικόπτερο της Αστυνομίας τον Αύγουστο του 2017. Η φυτεία ήταν σε αγροτοδασική έκταση στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί την εντόπισαν και από εδάφους και είδαν ότι σε τέσσερις αναβαθμίδες είχαν καλλιεργηθεί συνολικά 309 χασισόδεντρα, ύψους από 0,3 έως 1,5 μέτρα, τα οποία βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη. Μέσα στη φυτεία βρήκαν διάφορα αντικείμενα και εργαλεία, σκηνές για να διαμένουν οι καλλιεργητές, αλλά και μια σημαντική ποσότητα χασίς, η οποία προερχόταν από την κορφολόγηση ορισμένων εκ των δενδρυλλίων και είχε τοποθετηθεί για ξήρανση.
Οι αστυνομικοί είπαν ότι συνέλεξαν διάφορα αντικείμενα από το χώρο της φυτείας, τα οποία στάλθηκαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας και σε κάποια από αυτά βρέθηκαν αποτυπώματα των δύο δραστών. Επίσης, κατέθεσαν ότι κάθε δενδρύλλιο αναμενόταν να παράγει από μισό έως δύο κιλά χασίς.
Τέλος, περιέγραψαν ότι η καλλιέργεια ήταν συστηματική και αρδευόταν με άφθονο νερό από παράνομη σύνδεση από το υδρευτικό σύστημα οικισμού.
Απολογία
Στη χθεσινή διαδικασία παραστάθηκε μόνο ο ένας κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται στις φυλακές. Στην απολογία του είπε πως παραδέχεται την κατηγορία ότι ήταν στη φυτεία, όχι όμως ότι η καλλιέργεια ήταν δική του. Ανέφερε ότι είναι κάτοικος της περιοχής και έχει οικογένεια. Εκείνη την περίοδο, υποστήριξε, του τηλεφώνησε ομοεθνής του από την Αμαλιάδα και τον ρώτησε αν έχει δουλειά. Του απάντησε αρνητικά και αυτός του πρότεινε να δουλέψει στα ναρκωτικά. Είπε στους δικαστές ότι δεν το είχε ξανακάνει, αλλά ήξερε τι ήταν τα φυτά.
Εργάσθηκε, όπως είπε, 40 ημέρες στη φυτεία και δουλειά του ήταν το πότισμα. Σε ερώτηση της Έδρας ποιανού ήταν η φυτεία, είπε πως ανήκε σε κάτοικο του Γυθείου που τον λένε Δημήτρη, χωρίς να ξέρει άλλα στοιχεία.
Πάντως, εντύπωση έκανε πως ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος αναγραφόταν στο έκθεμα του δικαστηρίου με πάρα πολλά ονόματα και όταν ρωτήθηκε σχετικά, έδωσε την αφοπλιστική απάντηση πως όταν το 1991 ήρθε στην Ελλάδα και τον ρωτούσαν οι αστυνομικοί, έδινε διάφορα ονόματα, τα οποία καταχωρούνταν.
Προηγούμενο άρθροΠαράταση υποβολής αντιρρήσεων για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες