Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αύξηση 8% του κατώτατου μισθού, προκειμένου να φτάσει τα 633 ευρώ από 586 σήμερα, ενώ θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), στο πλαίσιο της οποίας έγινε σύγκριση των αμοιβών σε διάφορες χώρες με βάση την αγοραστική δύναμη, το Λουξεμβούργο, προσφέρει κατώτατη ωριαία αμοιβή στα 9,37 ευρώ (1.621,01), ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό διαμορφώνεται σε 9,19 ευρώ (1.589,87). Την Τop ομάδα των χωρών με τις καλύτερες ελάχιστες αποδοχές συμπληρώνουν η Γαλλία και η Ολλανδία, που προσφέρουν αντίστοιχα 9,18 ευρώ (1.588,14), 8,79 ευρώ (1.510,29).
Μάλιστα, το Βερολίνο προχώρησε σε αύξηση 35 λεπτών την ώρα από 1ης Ιανουαρίου και σύμφωνα με την DW η νέα αύξηση για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ το μήνα, κατόπιν κρατήσεων. Ακόμη και μετά την αύξηση όμως, ο κατώτατος μισθός απέχει πολύ από το μέσο εισόδημα και μόνο λίγο από το όριο της φτώχειας.
Κάτω από τα 8 ευρώ είναι η κατώτατη αμοιβή για μιας ώρας εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανέρχεται σε 7,62 ευρώ, ενώ Σλοβενία, Πολωνία και Μάλτα προσφέρουν κάτω από 6 ευρώ την ώρα (ήτοι 5,96 ευρώ, 5,28 ευρώ και 5,28 ευρώ αντίστοιχα).
Άλλες χώρες, στη Νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια όπως η Ρουμανία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Κροατία προσφέρουν λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα, ενώ το επίπεδο κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλότερο (3,94 ευρώ) προσεγγίζοντας περισσότερο τα επίπεδα της Βουλγαρίας (3,28 ευρώ ανά ώρα), της Λιθουανίας (3,87 ευρώ), της Λετονίας (3,60 ευρώ) και της Εσθονίας (3,92 ευρώ).
Η Ελλάδα, μάλιστα, στον παγκόσμιο χάρτη δεν απέχει πολύ από τη Βραζιλία (προσφέρει 1,67 ευρώ) και την Αργεντινή (από την οποία μάλιστα είναι λίγο «χειρότερη» 4,16 ευρώ). Συγκαταλέγεται δηλαδή μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες ελάχιστες αποδοχές.
Όσον αφορά την αύξηση στη χώρα μας η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες – πιθανόν την Τρίτη – καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Υπενθυμίζεται πως στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική έκθεση, «με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας».
Το πόρισμά των εμπειρογνωμόνων που διερευνά και μελετά τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας, όπως στην παραγωγικότητα, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εισοδηματική κατανομή, πρότεινε αύξηση από 5% ως 10%.