Η Γαλλία κατακτά την κορυφή μεταξύ των κρατών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας από το δημόσιο, ενώ υψηλές θέσεις έχουν αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αν πάντως συνυπολογιστούν και οι ιδιωτικές κοινωνικές δαπάνες, τον τίτλο του πρωταθλητή διεκδικούν με αξιώσεις και οι ΗΠΑ.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ η Γαλλία δαπανώντας το 31% του εθνικού εισοδήματος, είναι πρώτη στη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων για συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα ανεργίας και άλλες κοινωνικές δαπάνες. To ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο του μέσου όρου που διαμορφώνεται στο 20% και απέχει κατά πολύ με εκείνο της χώρας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης. Πρόκειται για το Μεξικό το οποίο διαθέτει μόλις το 7% του εθνικού εισοδήματος για κοινωνικές δαπάνες.
REUTERS
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ιταλία, ενώ στην έκτη και έβδομη θέση ακολουθούν ακόμη δύο ευρωπαϊκά κράτη, η Αυστρία και η Σουηδία. Όλες δαπανούν πάνω από το 25% του εισοδήματος στις κοινωνικές δαπάνες.
Όσον αφορά στην Ελλάδα κατατάσσεται στην όγδοη θέση δαπανώντας περίπου το 25% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν πολύ κοντά Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Εάν συνυπολογιστούν οι ιδιωτικές δαπάνες, η Ελλάδα υποχωρεί κάτω από την πρώτη δεκάδα, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο. Εντυπωσιακή άνοδο από την 21η στην 2η θέση καταγράφουν σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ.