Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τα μηνύματα ότι οι επιχειρήσεις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας χαμηλώνουν ταχύτητα λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από το εξωτερικό.
Οι εμπορικές διαμάχες, που προκαλούνται από τις πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο του δόγματος «πρώτα η Αμερική», η απειλή να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία και η ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές βάζουν φρένο στην 9ετή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, αυτά τα εξωτερικά σοκ και οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την εύρωστη εγχώρια ζήτηση και τις ισχυρές δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές επωφελούνται από το επίπεδο – ρεκόρ της απασχόλησης, τις υψηλότερες από τον πληθωρισμό αυξήσεις μισθών, το χαμηλό κόστος δανεισμού και κάποια δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, απέχοντας πολύ από την πρόβλεψη για αύξησή της κατά 0,3%. Τα στοιχεία για την παραγωγή του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στο -0,8% από -0,5%. «Η μείωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο προστίθεται στις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με πενιχρό ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε στέλεχος της Capital Economics.
Τα γερμανικά εργοστάσια παρήγαγαν λιγότερα ενδιάμεσα, κεφαλαιουχικά και καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Μειωμένη ήταν και η παραγωγή του κατασκευαστικού, όπως και του ενεργειακού τομέα. Το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε έκτακτους παράγοντες, όπως τις ασυνήθιστα πολλές ημέρες αργίας κοντά στις εθνικές εορτές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι εταιρείες προσαρμόζονται στα νέα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων. Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ότι αναμένει να συνεχισθεί η ανοδική πορεία της οικονομίας, παρά τους αυξημένους μετωπικούς ανέμους από το εξωτερικό, καθώς η εγχώρια οικονομία είναι ακόμη σε καλή κατάσταση και τα βιβλία παραγγελιών είναι γεμάτα. «Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται κυρίως με τις δουλειές στο εξωτερικό και τον διεθνή στίβο. Είναι οι εμπορικές συγκρούσεις, το Brexit», είπε.
Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ακολούθησαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, τα οποία έδειξαν μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξησή τους τον Νοέμβριο, ενώ οι παραγγελίες για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις μειώθηκαν τον ίδιο μήνα. Ο Αλτμάιερ «έκοψε» τον περασμένο μήνα την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομία το 2018 στο 1,5% έως 1,6% από 1,8% προηγουμένως, ενώ για το 2019 το Βερολίνο προβλέπει ανάπτυξη 1,8%.