Απογοητευτικά τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΠΕΦ για τα γενόσημα στην Ελλάδα.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παννελήνια Ενωση φαρμακοβιομηχανίας όσον αφορά την φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας για τα γενόσημα φάρμακα.
Οπως φαίνεται μάλιστα από επίσημα στοιχεία, μόνο ζημιά έκανε τελικά στην χώρα μας η πρόταση των δανειστών για την κυκλοφορία των γενόσημων φαρμάκων, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται ότι δεν προτιμάται.
Στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%) όσο και σε όγκο (~25,5%), βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
Σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης γενόσημων, αλλά πολύ περισσότερο η τακτική αυτή έχει πλήξει τις Ελληνικές εταιρίες που παράγουν τα γενόσημα καθώς όπως αποτυπώνεται και στα στοιχεία οι γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν πρωτότυπα φάρμακα.
Συγκεριμένα η ζημιά φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ τόσο για το κράτος όσο και για τους ασθενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΠΕΦ.
Μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα -μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου», τονίζει και με βάση τα παραπάνω καλεί την Πολιτεία:
Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούντα Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων