BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δηλώνοντας την ανησυχία της, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τον αγωγό Turkish Stream και θα εφαρμόσει όλους τους ενεργειακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύουν για όλους τους αγωγούς φυσικού αερίου». Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αννα-Καΐσα Ιτκονεν, σχολιάζοντας τις αναφορές που έγιναν στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία.
Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας για τη συνέχιση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω του σερβικού εδάφους, όπως και η επέκταση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου έχει στρατηγική σημασία για το Βελιγράδι, διακήρυξε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμά του προς το έθνος, στο οποίο μίλησε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέροντας ότι η υπογραφείσα συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο την κατασκευή του αγωγού μέσω της Σερβίας, αλλά και την επέκταση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου χωρητικότητας έως 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. «Αυτά θα αναβαθμίσουν τη χώρα μας και επίσης θα καλύψουμε τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom κ. Μίλερ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1», δήλωσε ότι στο εγγύς μέλλον θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των υποδομών που απαιτούνται για τον αγωγό Turkish Stream.
Το ζήτημα της ενδεχόμενης επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream έως τη Σερβία τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του. Συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να επενδύσει στις σερβικές υποδομές το ποσό του 1,4 δισ. δολ. για να φθάσει ο αγωγός έως τη Σερβία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν πολύ σύντομα.