Δίκη μαμούθ η οποία θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις εκκρεμείς -σχετικές- υποθέσεις που αφορούν τα οικιακά φωτοβολταϊκά, θα γίνει στο Συμβούλιο Επικρατείας, με αντικείμενο τις υπέρμετρες μειώσεις αποζημίωσης στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ από το 2014 με αποτέλεσμα πάνω από 8.000 άνθρωποι που είχαν επενδύσει στο πρόγραμμα να «τείνουν» προς την καταστροφή.
Πρόκειται, όχι για εταιρίες, αλλά για απλούς ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) οι οποίοι π.χ. στην Αρκαδία ανέρχονται στους 50, ενώ πανελλαδικά φθάνουν στις 8 χιλιάδες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εξαιτίας νόμου του 2014 με τον οποίο η ΔΕΗ έκοψε μονομερώς τις συμβάσεις και μείωσε τις τιμές απόδοσης των φωτοβολταϊκών από 10 έως 40%.
Πολλοί ιδιοκτήτες που πήραν δάνειο από την Τράπεζα, έχουν πλέον προβλήματα αποπληρωμής γι’ αυτό και σπεύδουν στα δικαστήρια για να δικαιωθούν. Σύμφωνα με τις αιτήσεις τους, η συμφωνημένη τιμή με τη ΔΕΗ, ήταν στα 49 με 50 λεπτά αλλά δια νόμου έπεσε κάτω από 34 λεπτά και η απώλεια εισοδήματος έφτασε στο 30% για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης. Επισημαίνουν μάλιστα, πως οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης δεν είναι το ίδιο με τις εταιρείες που έχουν φωτοβολταϊκά ή με αυτούς που έχουν τεράστιες εκτάσεις με πάνελς.
Πρότυπη δίκη
Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν να συνενωθούν όλες οι αγωγές κατά του Υπουργείου Οικονομικών και να γίνει πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Όπως αναφέρουν, όλοι τους είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ ΑΕ «Σύμβαση συμψηφισμού» για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω δε της εφαρμογής μειωμένων τιμών αναφοράς στις εκκρεμείς συμβάσεις τους, σύμφωνα με την αναπροσαρμογή, που επήλθε με τις διατάξεις του ν. 4254/2014, υπέστησαν ζημία.
Οι αιτούντες θεωρούν πως παραβιάζεται το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την οικονομική ελευθερία και ιδίως την ελευθερία των συμβάσεων, του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος, της αρχής της αναλογικότητας και της συνταγματικής αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου καθώς και η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποστηρίζουν επίσης, πως εφόσον υπάρχει παράβαση του ενωσιακού δικαίου και των συνταγματικών διατάξεων «πρόκειται για νομικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, με συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων, δεδομένου ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβαλταϊκών συστημάτων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, μεγάλος αριθμός των οποίων έχουν ήδη καταθέσει αγωγές αποζημίωσης».
Δεκτή η αίτηση
Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, όπως ισχύει, αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον αρχαιότερο Αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και τον Αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση, Πρόεδρο του αρμόδιου καθ’ ύλην Α΄ Τμήματος, έκανε δεκτή την αίτηση και θα εισαγάγει τις αιτήσεις προς εκδίκαση στο ΣτΕ.