Σε δικαστική μετωπική σύγκρουση των φορέων και των εργαζομένων που αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με την κυβέρνηση οδηγεί η απόφαση του ΣτΕ που ανέτρεψε τον εαυτό του και έκρινε με οριακή πλειοψηφία συνταγματική την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση του 2017.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα συμφωνίας της χώρας με τους θεσμούς, δηλαδή επί της ουσίας μνημονιακή υποχρέωση και καθορίζει τις περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο).
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν κυρίως από το γεγονός ότι η απόφαση της 7μελούς σύνθεσης του Δ’ Τμήματος ανατρέπει την απόφαση του 2017 της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που είχε κρίνει αντισυνταγματική την προηγούμενη υπουργική απόφαση, μιλώντας για την ιερότητα του δικαιώματος των εργαζομένων να αναπαύονται.
Στο Δικαστήριο της ΕΕ
Η νέα απόφαση οδηγεί σε προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ καθώς οι δεκάδες φορείς και εργαζόμενοι που εμπλέκονται θα προσβάλλουν εκεί την απόφαση του ΣτΕ θεωρώντας ότι έχει νομικές πλημμέλειες και αγνοήθηκε η εμπεριστατωμένη απόφαση της Ολομέλειας.
Οριακή πλειοψηφία
Η απόφαση (υπ΄ αριθμ. 18/2019 πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννη Μιχαλακόπουλο) ελήφθη με οριακή πλειοψηφία από την 7μελή σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, σε περιφέρειες και περιοχές που υπάρχει τουριστική κίνηση.
Η πλειοψηφία σημειώνει πως η απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός. Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν πως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας, συγκεκριμένες περιόδους του έτους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.
Μειοψηφία
Τα μέλη του δικαστηρίου που μειοψήφησαν διατύπωσαν την άποψη ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Επιπλέον, αποφάνθηκαν πως η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία, πριν από περίπου δυο χρόνια, κρίθηκε αντισυνταγματική και μη νόμιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.
Αντίθετη
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή της είχε κρίνει, ότι “το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).