Το σχέδιο νόμου πρέπει να έχει γραφτεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα καυτά θέματα. Σε 10 ημέρες θα δώσουν οι τράπεζες στοιχεία για τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορεί να επιδοτηθεί.
Ραντεβού για τις 15 Φεβρουαρίου έδωσαν θεσμοί και κυβέρνηση για την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης όσον αφορά τα δύο καυτά θέματα του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τους υπουργούς προχθές το βράδυ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν εντολή στα κυβερνητικά στελέχη να έχουν έτοιμο το concept-πλατφόρμα κι άλλα τεχνικά θέματα -όπως του διάδοχου σχήματος (σ.σ. το οποίο θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη)- και στις 15 Φεβρουαρίου το σχέδιο νόμου με τις σχετικές εισηγήσεις όπως ύψος αξίας ακινήτου και εισοδηματικά κριτήρια, να αποσταλεί στα mail τους!
Εν συνεχεία θα ξεκινήσει μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ο ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου οι δύο πλευρές (κυβέρνηση και θεσμοί) να καταλήξουν στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται αλλά και θα επιδοτείται για ένα μέρος των δανειοληπτών, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, το ύψος των οποίων θα συμφωνηθεί κι αυτό σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες από την πλευρά τους δεσμεύθηκαν ότι εντός του επόμενου 10ημέρου θα έχουν, με τη βοήθεια της PriceWaterHouseCoopers, έτοιμα τα στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της επιδότησης της μηνιαίας δόσης κατά 1/3 από το δημόσιο αλλά και πόσο «κούρεμα» -που θα προκύψει από τα στοιχεία των δανείων- μπορούν να δώσουν.
Για το ενδεχόμενο νέας παράτασης της ισχύος του νόμου Κατσέλη, η οποία λήγει στις 18 Φεβρουαρίου, πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τονίζουν ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να δοθεί νέα παράταση, εξού και έθεσαν το χρονικό όριο της 15ης Φεβρουαρίου.
Χαμηλή αξία
Οι πληροφορίες του Euro2day.gr επιμένουν ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης να προστατευτούν πρώτες κατοικίες άνω των 150.000 ευρώ δεν πρόκειται να περάσει από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν ο πήχης της αξίας να περιορισθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν το ύψος της αξίας (σ.σ. εμπορικής και όχι αντικειμενικής) να συρρικνωθεί στις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 100.000 ευρώ για οικογένεια.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, πόσο μάλλον προεκλογικά, και επιμένει τα όρια της αξίας να ξεκινήσουν από τις 150.000 ευρώ. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου υπογραμμίζουν στο Euro2day.gr ότι «η αξία της πρώτης κατοικίας θα χαμηλώσει αισθητά και θα πλησιάσει την πρόταση των τραπεζών» και συμπληρώνει: «Από τα στοιχεία-data των τραπεζών θα φανεί ότι ακόμη και με χαμηλή αξία 75.000 έως 100.000 ευρώ θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία μεγάλου αριθμού δανειοληπτών, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων είναι ύψους 80.000 ευρώ κατά μέσο όρο».
Αναστασία Παπαϊωάννου