Παρά τις δραματικές εκκλήσεις της Τερέζα Μέι για υπερψήφιση της συμφωνίας που σύναψε με την ΕΕ για το Brexit και τις διαβεβαιώσεις της ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συμφωνία της, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με το κοινοβούλιο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε το βράδυ της Τρίτης τη συμφωνία, καταφέρνοντας μία μεγάλη ήττα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό – την χειρότερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας.
Οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 432 ψήφους το σχέδιο της συμφωνίας, ενώ 202 ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα η χώρα βρίσκεται σε θολά νερά καθώς – όπως υπογράμμισε η βρετανίδα πρωθυπουργός – δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία. «Είναι φανερό ότι το κοινοβούλιο καταψηφίζει τη συμφωνία, όμως δεν είναι καθόλου σαφές τι ακριβώς αυτό σημαίνει», δήλωσε η Μέι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη το πρωί το θέμα
Την Τετάρτη στις 9.30 το πρωί θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ΕΚ, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα, μετά την ιστορική ψηφοφορία καταψήφισης της συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αισιόδοξη προοπτική μιας εναλλακτικής συμφωνίας για το Λονδίνο.
Μάλιστα, σε μια σκληρή ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «ο κίνδυνος μιας ανώμαλης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε με την αποψινή ψηφοφορία και – παρόλο που δεν θέλουμε να συμβεί αυτό – θα συνεχίσουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».
«Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε επίσης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση
Μάλιστα, τα πράγματα μοιάζουν να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τη Μέι, καθώς ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού την Τετάρτη.
«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», πρόσθεσε.
Σαν άμεσο επόμενο βήμα, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένα plan B, επιδεχόμενο τροποποιήσεις.
Οι εξελίξεις θα συζητηθούν πλέον το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν.
Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους… Θα χρειαστεί να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις με απόλυτη ηρεμία και να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Πρακτικά, οτιδήποτε είναι καλύτερο από μία έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά.
Τα σενάρια της επόμενης μέρας:
Εξοδος χωρίς συμφωνία, δεύτερο δημοψήφισμα, εκλογές ή παράταση του Brexit.
Η αναβολή του Brexit μέσω της παράτασης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, που διευθετεί την αποχώρηση ενός κράτους μέλους, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι αποτελεί ένα αξιόπιστο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, «μία παράταση πέραν της 29ης Μαρτίου είναι δυνατή, αλλά όχι πέραν της 30ής Ιουνίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Δεύτερο δημοψήφισμα
Η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος που ζητούν οι φιλοευρωπαίοι και η αντιπολίτευση που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.
Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.
Το Εργατικό Κόμμα θα υποστήριζε την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν δεν λάβει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που επιδιώκει.