Αθώοι οι «28» για την υπόθεση εμπορίας όπλων

390
466820780

Ολοκληρώθηκε η δίκη για το κύκλωμα εμπορίας όπλων στην Κρήτη με το δικαστήριο να κρίνει αθώους όλους τους κατηγορουμένους για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Στην ουσία, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, κατέπεσε η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και οι 27 κατηγορούμενοι που μοιράστηκαν το εδώλιο, μεταξύ των οποίων 3 αστυνομικοί, απηλάχθησαν από την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία.

Από τους 27 οι 19 κρίθηκαν αθώοι για όλες τις κατηγορίες. Οι άλλοι 8 κρίθηκαν ένοχοι, οι 7 σε βαθμό πλημμελήματος και ένας, στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί καλάσνικοκ, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς.

Yπενθυμίζεται ότι στα δικαστήρια οι 27 “έφτασαν” με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης η οποία φέρεται να δραστηριοποιείτο από το 2007 στην παράνομη εισαγωγή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων και αφού τα τροποποιούσαν – μετέτρεπαν σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας. Ηγετικό ρόλο, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ κατείχε 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική), συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης. 

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ωστόσο που δικάστηκε μετά από πολλές αναβολές η υπόθεση, έλαβε πολύ μικρότερες διαστάσεις από αυτές με τις οποίες έφτασε στη δικαιοσύνη.